Vicepremierul Rep. Moldova: Construcţia conductei de gaze cu România este sprijinită de UE şi Rusia
„Proiectul este susţinut şi de UE şi de Federaţia Rusă. Este un proiect prioritar pentru noi, prin care am putea importa gaze naturale din România”, a afirmat Lazăr, prezent la Bucureşti la un seminar cu tema investiţiilor româneşti în Republica Moldova.
Lazăr deţine şi funcţia de ministru al Economiei al Republicii Moldova.
Potrivit lui Lazăr, UE a fost de acord să acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autorităţile moldovene discută deja cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea diferenţei.
„După ce vom avea studiul de prefezabilitate, care ar urma să fie finalizat în iunie-iulie, vom începe să căutăm finanţatorul. Avem deja discuţii cu BERD şi BEI”, a continuat Lazăr.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei din România Claudiu Stafie, prezent la seminar, a spus că lucrările de realizare a conductei de gaze ar urma să fie derulate în perioada 2012-2014.
Prin această conductă România va putea să importe şi să exporte gaze naturale. O cantitate cuprinsă între 16 şi 18% din gazele exportate de Gazprom în Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Republicii Moldovei, potrivit lui Lazăr.
„Asta vrem”, a spus Lazăr, întrebat dacă Republica Moldova intenţionează să importe gaze din România după 2015.