- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.11.2016, 07:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victoria lui Donald Trump va avea un impact economic minor pentru România
Chiar dacă leul va avea variaţii mai mari în aceste zile, analiştii BCR se aşteaptă ulterior la o calmare a pieţei locale, cu atât mai mult cu cât România nu a fost beneficiara unor fluxuri semnificative de capital în dolari în trecut, arată un comunicat al băncii.
Urmărește
969 afișări
Victoria lui Donald Trump va avea un impact economic minor pentru România
În consecinţă, eventuale retrageri de capital speculativ din România, în condiţiile victoriei lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă vor fi mai mici decât cele din alte ţări emergente, apreciază Florin Eugen Sinca, analist şef – BCR, într-un comunicat. „Estimarea noastră privind cursul de schimb euro/leu la finalul anului 2016 este 4,51, neschimbată de mai multe luni. De altfel, ponderea datoriei exprimată în dolari în totalul datoriei guvernamentale este de 9% în România, mult sub datoria în euro care deţine 40% din total”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
România va fi afectată destul de puţin din punct de vedere comercial deoarece schimburile cu SUA sunt încă reduse. „În primele şapte luni din acest an România a exportat bunuri de aproape 600 milioane euro în SUA, sub 2% din totalul exporturilor româneşti, în special masini şi echipamente de transport. Exporturile româneşti de servicii sunt concentrate în zone dinamice unde România are o competitivitate ridicată cum ar fi serviciile IT, iar aici nu ne aşteptăm la un impact negativ”.
„Pe plan local nu ne aşteptăm la o reacţie din partea BNR în urma rezultatelor alegerilor din SUA şi vedem în continuare prima majorare a dobânzii undeva la începutul lui 2018. O anumita întărire a politicii monetare ar putea veni până atunci din îngustarea coridorului de dobânzi pentru facilitatea de credit şi facilitatea de depozit în 2017, ceea ce ar duce dobânzile din piaţă uşor în sus, spre dobanda de politică monetară”, adaugă Florin Eugen Sinca.
Victoria lui Donald Trump ar putea aduce, pe termen scurt, deprecierea unor monede emergente din ţările expuse la fluxurile de capital în dolari, din America Latina sau Asia. Dacă s-ar manifesta o intensificare a politicilor protecţioniste din SUA în domeniul comercial ori al circulaţiei forţei de muncă, aceasta ar putea afecta mai degrabă ţările cu excedent comercial consistent pe relaţia cu SUA sau ţările apropiate din punct de vedere geografic, comentează analistul şef al BCR.
Probabilitatea unei majorări a dobânzii de catre FED în luna decembrie este mai mică în prezent, datorită volatilităţii pieţelor financiare. Pe undeva este o situaţie similară cu începutul lui 2016 când FED a amânat o majorare a dobânzii datorită turbulenţelor din China. Anumite bănci centrale din ţări emergente ar putea majora dobânzile pentru a stopa deprecierea monedelor naţionale.
Nu în ultimul rând, ar putea fi facută o paralelă cu votul britanicilor pentru ieşirea din UE din luna iunie. Impactul ulterior asupra economiei Zonei Euro şi a Marii Britanii a fost mult sub cel aşteptat, în sensul că activitatea economică a rezistat bine în ciuda unei volatilităţi pe pieţele financiare. Dacă la momentul respectiv au existat reduceri de multe ori agresive ale estimărilor de creştere economică pentru Marea Britanie şi Zona Euro, ulterior aceste estimări au fost revizuite în sus pe măsură ce datele venite pe parcursul verii au surprins pozitiv.
Citeşte şi: Pieţele mondiale au reacţionat violent la vestea că Donald Trump a câştigat alegerile din SUA
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe