Victoria lui Kadhafi în faţa insurgenţilor ar putea duce la expulzarea companiilor energetice

Muammar Kadhafi ar putea obliga companiile energetice occidentale să părăsească Libia, dacă va învinge insurgenţa împotriva regimului său, ceea ce ar afecta grupuri precum Eni şi Repsol, transmite Bloomberg.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Kadhafi în faţa insurgenţilor ar putea duce la expulzarea companiilor energetice

Victoria lui Kadhafi în faţa insurgenţilor ar putea duce la expulzarea companiilor energetice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kadhafi a preluat controlul asupra unor facilităţi petroliere din Ras Lanuf şi Brega şi s-a apropiat de Benghazi, centrul revoltei, în timp ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat în favoarea stabilirii unei zone de interdicţie aeriană în Libia.

Ameninţarea că ar putea colabora cu China în domeniul energiei, sector în care Italia a avut un rol important în ultimele cinci decenii, ar putea remodela harta economică a Libiei, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din Africa.

"Dacă Kadhafi câştigă, Libia se va orienta spre est pentru sprijin. Companiile occidentale nu vor reveni prea curând şi nu vor putea să investească. Economia libiană va fi devastată pentru ani de zile", a declarat Shadi Hamid, director pentru cercetări la Doha Center, al Brookings Institution, din Qatar.

Chiar şi fără expulzare, o victorie a lui Kadhafi ar atrage sancţiuni occidentale care ar anula investiţiile efectuate în ultimii zece ani de companii europene şi americane.

Eliminarea în 2004 a unor restricţii comerciale vechi de 20 de ani a permis unor companii precum BP şi Royal Dutch Shell să investească în exploatări petroliere libiene.

Producţia a ajuns la 1,6 milioane de barili pe zi, majoritatea fiind vândută în Europa.

În urma conflictelor armate, producţia de petrol a Libiei a scăzut drastic, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Conflictul, soldat cu sute de morţi, a contribuit la creşterea preţului petrolului Brent cu circa 20%, de la începutul acestui an.

Exporturile de ţiţei ale Libiei ar putea fi blocate timp de mai multe luni din cauza distrugerilor de la unităţile de producţie şi a sancţiunilor internaţionale, a estimat AIE săptămâna trecută.

La începutul lunii martie, Kadhafi a ameninţat că va înlocui companiile occidentale cu unele din India şi China. După mai mult de zece zile, liderul libian a discutat cu ambasadorii celor două ţări şi cu cel al Rusiei în legătură cu posibile investiţii.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat pe 16 martie, în Parlamentul Italiei, că justificarea Chinei, în privinţa Libiei, este una economică.

Eni, cea mai mare companie petrolieră din Italia, Total din Franţa şi Repsol din Spania se numără printre companiile străine care şi-au evacuat angajaţii şi au redus producţia din Libia.

Peste 20% din petrolul importat de Austria, Irlanda şi Italia este din Libia, potrivit AIE.

Directorul general al Ani, Paolo Scaroni, a declarat că nu consideră relaţia cu Libia compromisă şi că grupul menţine relaţiile cu compania naţională petrolieră din această ţară.

El a arătat că a cerut secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi ministrului italian de externe Frattini ca producţia de gaze pentru populaţia locală libiană să fie exclusă de la orice sancţiuni împotriva Libiei.

Preşedintele companiei libiene National Oil, Shokri Ghanem, a declarat că Libia va continua relaţiile cu Eni şi va onora contractele existente cu companiile străine.

Acţiunile Eni au scăzut cu peste 10%, iar cele ale Repsol cu 7%, de la jumătatea lunii februarie, când au izbucnit protestele împotriva lui Kadhafi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici