Videanu: Acordul Romgaz-Gazprom, primul de după 1989 privind colaborarea în domeniul gazelor

România, prin producătorul de gaze Romgaz Mediaş, a încheiat primul acord de colaborare cu Gazprom, din Rusia, de după 1989, care prevede inclusiv înfiinţarea unei firme mixte pentru depozitarea şi valorificarea gazelor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Videanu: Acordul Romgaz-Gazprom, primul de după 1989 privind colaborarea în domeniul gazelor

Videanu: Acordul Romgaz-Gazprom, primul de după 1989 privind colaborarea în domeniul gazelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Ca urmare a vizitei la Moscova (din 20-21 mai, n.r.), am semnat primul acord de după 1989 de colaborare directă Romgaz-Gazprom, care prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte deţinută 50%-50% de cele două companii, în depozitarea de gaze şi valorificarea acestora - cogenerarea, vânzarea directă", a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

El a anunţat anterior că înfiinţarea firmei mixte vizează construcţia, în România, atât a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor, inclusiv unul la Mărgineni, cât şi a unor termocentrale.

"Pasul următor este înfiinţarea unei comisii mixte între cele două companii, care să elaboreze documentaţia pentru înfiinţarea firmei mixte, evaluarea colaborării pe depozitul de gaze de la Mărgineni. Vrem să implicăm, pe lângă consultantul selectat deja de noi (Petrostar, n.r.), şi specialiştii Gazprom. Colaborarea este un proiect câştigător, poate fi o colaborare pe 30 de ani", a adăugat Videanu.

El a arătat că Romgaz şi Gazprom ar putea construi depozite de înmagazinare a gazelor de 5-6 miliarde de metri cubi, aproape dublu faţă de capacităţile actuale ale României.

"Azi (luni, n.r.) de dimineaţă a plecat documentul spre Gazprom, am lăsat la Moscova proiectul de memorandum, semnat de preşedintele Gazprom Export şi Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz. Depozitele de 5-6 miliarde de metri cubi derivă dintr-o evaluare privind necesarul României de gaze. Depozitul de la Mărgineni va avea peste două miliarde metri cubi", a spus Videanu.

El a susţinut că acordul ar putea fi extins în luna septembrie.

"Extinderea colaborării cu Gazprom vizează zona energiei electrice. Ruşii sunt invitaţi să participe la toate proiectele energetice ale României. Ideea este aducerea cât mai aproape de UE a gazelor ruseşti pe timp de vară, când sunt ieftine, şi valorificarea lor împreună pe timpul iernii. Importatorii de gaze vor funcţiona liber, şi Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom", a afirmat minisitrul.

El a adăugat că Rusia ar putea participa la construcţia celei de-a doua centrale nucleare, a unor termocentrale în cogenerare sau la privatizarea unor hidrocentrale. De asemenea, Rusia a cerut României să construiască împreună o staţie electrică la Isaccea, pentru ca Rusia să poată exporta energie spre Grecia şi alte state.

"Nu am vorbit de explorări în Marea Neagră, subiectul ţine de ANRM", a mai spus Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici