Videanu: Doresc renegocierea deţinerilor statului român în proiectul Roşia Montană

Ministrul propus al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marţi, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că doreşte renegocierea deţinerilor statului român în cadrul proiectului Roşia Montană.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Videanu: Doresc renegocierea deţinerilor statului român în proiectul Roşia Montană

Videanu: Doresc renegocierea deţinerilor statului român în proiectul Roşia Montană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Intenţia este de a renegocia deţinerile statului român în acest proiect de îndată ce lucrurile avansează. Nu o să pot garanta că voi obţine un anumit procent la renegociere. Doresc renegocierea în beneficiul statului român, în ideea de a avea şi un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui proiect", a spus Videanu în cadrul audierilor.

El a precizat că a existat şi o comisie parlamentară care şi-a spus punctul de vedere asupra acestui proiect.

"Vom ţine cont de toate sugestiile făcute în timpul dezbaterilor publice, inclusiv de toate hotărârile de instanţă care s-au dat, dar este un potenţial al resurselor minerale pe care Romînia nu-l valorifică", a mai explicat Videanu.

Ministrul Economiei a declarat că beneficiul dezvoltării proiectului Roşia Montană, în condiţiile exigenţelor de mediu şi de conservare a patrimoniului naţional, pe care şi el va insista să se respecte, sunt imediate.

"Proiectul de dezvoltare al acestui zăcământ este sub aspectul tehnic. Din momentul obţinerii avizului de mediu, din evaluări, se vor cheltui în medie cam 1 milion de dolari pe zi, bani care vor însemna locuri de muncă, în perioada de vârf de sarcină vor fi acolo cam 6.000 de angajaţi. Înseamnă taxe şi impozite, atât la bugetul local, cât şi faţă de bugetul de stat", a explicat Videanu.

El a adăugat că la toate acestea se adaugă partea de beneficiu care va reveni statului român în calitate de acţionar în acest proiect.

Videanu a mai declarat că, România, beneficiind de aceste resurse minerale şi având o piaţă la dispoziţie care este piaţa unică, nu are dreptul să rateze valorificarea acestor resurse minerale pe o piaţă extrem de facilă pentru ţara noastră.

Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,3% din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri.

Reprezentanţii RMGC au arătat în luna octombrie că este în derulare o majorare de capital social cu 597,6 milioane de lei, de la 14,99 milioane lei la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia toţi acţionarii îşi vor menţine participaţiile.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.

În 2008, când Ministerul Mediului era condus de către Attila Korodi (UDMR), Uniunea a insistat ca în Parlament dezbătut în regim de urgenţă proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor în activităţile de minerit din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici