Videanu: Fără ajutor de stat nu putem resuscita petrochimia

Sectorul petrochimiei nu poate fi resucitat fără acordarea de ajutoare de stat sau garanţii de stat către Rafo şi Oltchim, iar anul 2010 va fi unul dificil din punctul de vedere al creditării companiilor româneşti, a declarat, marţi, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Videanu: Fără ajutor de stat nu putem resuscita petrochimia

Videanu: Fără ajutor de stat nu putem resuscita petrochimia (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Anul 2010 va fi un an important, în care Guvernul va trebui să trateze cu maximă seriozitatea politica ajutorului de stat, care să funcţioneze ca un stimul de resuscitare a economiei. Există acum o dorinţă a Ministerului Economiei de a da ajutor de stat către Oltchim şi Rafo. Credem că acest stimul care se poate da prin garanţiile de stat poate crea o premiză extrem de favorabilă sectorului petrochimiei. Fără acest stimul mă tem că nu putem rezolva resuscitarea petrochimiei. Din primele discuţii cu Consiliul Concurenţei încercăm să corectăm impulsul iniţial al Ministerului Economiei şi al celor două companii şi să luăm în calcul principiile europene de acordare a ajutorului de stat", a spus Videanu.

El a adăugat că una din probleme economiei este lipsa creditării şi faptul că aceasta este "extraordinar de scumpă".

"Anul 2010 va fi dificil din punctul de vedere al finanţării companiilor în România. Avem o ţară subîndatorată şi o economie slab creditată. Trebuie discutat de ce băncile comeciale au reţinere în a finanţa economia românească", a spus Videanu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prezent la conferinţă, a spus că o explicaţie pentru lipsa creditării este că în sectorul bancar competiţia este limitată.

"Acest lucru se întâmplă şi din cauză că băncile au anumite pârghii de limitare a concurenţei", a afirmat Chiriţoiu.

Videanu a adăugat că, mai ales în situaţii de criză, una din puţinele pârghii ale statului pentru sprijinul economiei, este reprezentată de ajutorul de stat şi garanţiile de stat.

De asemenea, sectoarele care trebuie sprijinite prin astfel de măsuri sunt în special cel al IMM-urilor şi al marilor producători industriali.

"Este o pârghie care va trebui utilizată cu o maximă eficienţă. Vor trebui abordate sectorul IMM-urilor, unde evident nivelul de accesibilitate este mult mai larg, dar şi sectorul marilor companii. Vrem, nu vrem, în economia românească şi cea europeană IMM-urile se polarizează în jurul marilor producători industriali", a continuat Videanu.

Ministerul Economiei este pregătit să acceseze garanţiile de stat gestionate de Ministerul Finanţelor, iar fiecare sector va fi analizat din perspectiva necesităţii ajutoarelor de stat.

"Ministerul Economiei este acum pregătit să acceseze pe baze concurenţiale mare parte din garanţiile de stat gestionate de Ministerul Finanţelor. Putem aduce acel plus de care economia naţională are nevoie. Vom analiza fiecare sector în parte din punctul de vedere a gradului de angrenare a Ministerului Economiei astfel încît la nivel Ministrului să reprezinte primul nivel de triere a ajutorului de stat. Colaborarea cu Ministerul Finanţelor trebuie să ţină cont de ceea ce înseamnă riscul de distorsionare competiţiei. Vreau să vă asigur de faptul că Ministerul Economiei nu va fi un solicitant subiectiv al ajutorului de stat şi vom încerca să ne facem propria analiză la nivelul Ministerului Economiei", a adăugat Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici