- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Videanu: Importul de gaze a fost reluat miercuri
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că importul de gaze ruseşti a fost reluat, atât pe la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare), cât şi pe la Isaccea (Tulcea).
Videanu: Importul de gaze a fost reluat miercuri (Imagine: Mediafax Foto)
"În cursul dimineţii de azi (miercuri - n.r) importul de gaze din Rusia a fost reluat, în ţară intrând trei milioane de metri cubi pe zi, din care 1,4 milioane prin Medieşu Aurit şi 1,6 milioane prin Isaccea", a spus Videanu.
El a adăugat că nu sunt solicitări din partea consumatorilor industriali pentru importul unei cantităţi mai mari.
"Trei milioane de metri cubi de gaze este cantitatea solicitată în acest moment de către importatorii de gaz. Din păcate, nu sunt solicitări de repornire din partea industriei", a spus Videanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
Anterior sistării importurilor, Rusia furniza României 2,5 milioane metri cubi de gaze prin staţia Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.
Întrebat dacă România are alternativă la gazul rusesc, ministrul Economiei a reamintit că România este angrenată într-un proiect al Uniunii Europene, Nabucco, investiţie care va oferi şi o diversificare a surselor importurilor de gaze.
"România şi-a demonstrat capacitatea de a gestiona cu succes o situaţie de criză şi mai mult decât atât a pus la dispoziţia vecinilor disponibilitatea de a furniza energie", a adăugat Videanu.
Oficialul a adăugat că populaţia nu a avut de suferit în perioada în care importul de gaze a fost suspendat şi inclusiv industria a fost sprijinită în acest interval.
El a adăugat că România mai are rezerve în depozite de 1,87 miliarde metri cubi de gaz, la un consum zilnic de 48-49 milioane metri cubi.
"Înlocuirea gazelor cu combustibili alternativi nu a produs niciun fel de pierderi în sistem", a spus Videanu.
Pe de altă parte, întrebat dacă va mai face schimbări la nivelul conducerii companiilor energetice, ministrul Economiei a spus că va face schimbări "acolo unde se va impune", fără a dori să dea detalii despre acest subiect.
Manevrele de punere în funcţiune a instalaţiilor care asigură tranzitul gazelor ruseşti către zona balcanică, de la staţiile de predare de la graniţa ucraineano-română, Isaccea si Medieşul Aurit, au început marţi, în intervalul 15:00-17:00, a anunţat marţi Ministerul Economiei.
Importurile de gaze din Rusia prin Ucraina au fost sistate la începutul anului, deoarece Kievul nu a fost de acord cu majorarea semnificativă a preţurilor şi a refuzat să plătească o datorie reclamată de Moscova.
Companiile energetice Gazprom (Rusia) şi Naftogaz (Ucraina) au semnat, luni, un acord prin care pun capăt diferendului. Ucraina primeşte din nou gaze, de marţi dimineaţă.
Citeşte şi:
Gazprom a reluat livrările de gaz către Europa
Rusia şi Ucraina semnează contractul privind reluarea livrărilor de gaz
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO