- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Videanu: România poate deveni exportator major de electricitate în sud-estul Europei, în 8-10 ani
România poate deveni un exportator major de electricitate în sud-estul Europei, în următorii 8-10 ani, prin investiţii masive, a declarat luni ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru Reuters.
Videanu: România poate deveni exportator major de electricitate în sud-estul Europei, în 8-10 ani (Imagine: Laszlo_Raduly/Mediafax Foto)
Guvernul va reorganiza producătorii de stat de electricitate în două companii holding, până la sfârşitul lunii iunie, operaţiune care, potrivit lui Videanu, va stimula concurenţa şi eficienţa producţiei.
Planul este în prezent blocat de o investigaţie a Conciliului Concurenţei, despre care Videanu speră să fie finalizată favorabil până la începutul lunii iunie.
Noile companii, care vor reuni producţia ieftină de energie nucleară şi hidro cu centralele pe cărbune, au nevoie de investiţii 4-8 miliarde de euro pentru a respecta standardele de mediu ale UE şi pentru creşterea eficienţei, a spus Videanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Sectorul are totodată nevoie de unităţi noi de generare a energiei, astfel încât necesarul de investiţii în domeniul energiei este de "câteva zeci de miliarde de euro", pe care România speră să le obţină prin încurajarea parteneriatelor statului cu investitori privaţi din sectorul energiei, a arătat ministrul.
"În următorii 8-10 ani, România poate deveni un factor de stabilitate în regiune, în domeniul furnizării de electricitate. Aş vrea ca anul 2020 să prindă România cu o producţie de electricitate restructurată, eficientă", a spus Videanu.
România se va asocia cu investitori regionali pentru diferite proiecte, inclusiv pentru construcţia a două noi unităţi la unica sa centrală nucleară.
Printre investitorii privaţi interesaţi de dezvoltarea unor proiecte în România se află Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania) şi GDF Suez (Franţa).
România are potenţialul să instaleze "câteva mii de megawaţi" în anii următori, consideră Videanu, care nu a precizat o cifră exactă.
În opinia sa, sectorul energetic al României este atractiv "datorită dimensiunii pieţei, dar şi a politicii fiscale".
El a avertizat însă că amânările repetate ale restructurării producţiei au făcut sectorul vulnerabil.
"Lipsa unor decizii majore de restructurare a producţiei de electricitate, amânarea investiţiilor pentru protejarea mediului, timp de atâţia ani, reprezintă o vulnerabilitate majoră a sectorului energetic".
Videanu a mai arătat că vânzarea şi listarea participaţiilor minoritare deţinute de stat la companii energetice, în acest an şi în 2011, ar putea genera 1-2 miliarde euro. El şi-a exprimat speranţa că producătorul de gaze Romgaz va fi listat la bursă în 2010.
În aprilie, Videanu a cerut Romgaz să tatoneze pieţele internaţionale pentru posibile importuri de gaze, analiştii considerând că este vorba despre o încercare de diversificare a furnizorilor, faţă de Rusia.
Videanu a declarat, luni, că "ruşii nu sunt singurii care vând gaze"", adăugând că există oportunităţi pe pieţele din Germania, Austria şi Norvegia.
"Am cerut colegilor să analizeze pieţele, ca element de concurenţă", a adăugat el.
Ministrul a criticat totodată unii traderi de energie, pentru distorsionarea pieţei cu oferte sub cele ale producătorilor locali, pe care le retrag în ultimul moment, el precizând că este o practică incorectă, urmând să fie notificat Consiliul Concurenţei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO