VIDEO | NOUL GUVERN a fost învestit de Parlament. Tudose: A existat o frână, iar mie mi s-a spus să o transform în acceleraţie şi asta am să fac / Vechii şi noii miniştri, audiaţi rapid şi validaţi de comisii
Noul Guvern Tudose a primit astăzi votul de învestitură în Parlament. Vechii şi noii miniştri au fost audiaţi în procedură rapidă şi au fost validaţi de comisii. UDMR a anunţat că va susţine la vot noul guvern. Schimbări majore au intrevenit în programul de guvernare care vor afecta mediul de business, astfel încât din ianuarie 2018 impozitul pe profit va fi aplicat pe cifra de afaceri.
Noii miniştri au fost audiaţi în Parlament şi validaţi de comisii. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va valida noul Executiv
Guvernul Mihai Tudose a fost votat de Parlament. Potrivit unor surse poltice, Cabinetul Tudose a obţinut 275 de voturi, având nevoie de 233 de voturi ale aleşilor pentru a obţine susţinerea majorităţii.
275 de aleşi au votat joi după-amiaza pentru susţinerea Cabinetului Tudose, în timp ce 102 parlamentari au fost împotriva noului Guvern.
Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, miercuri, în discursul pe care l-a ţinut la Parlament, că noul guvern şi-a sporit forţele, în câteva funcţii de miniştri fiind oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
"Scopurile mari rămân intacte - ceea ce am promis în campanie va fi realizat! Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele. Sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad responsabilitatea politică asupra programului. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient", a declarat premierul desemnat Mihai Tudose.
El a mai spus că a fost propus în funcţia de premier pentru a da un impuls în special investiţiilor şi creşterii veniturilor la buget.
Florin Iordache: Noul lider al Gupului PSD va fi deputatul Ioan Munteanu
Deputatul PSD Florin Iordache a anunţat, joi, în plenul reunit al Parlamentului, că Ioan Munteanu va fi noul lider al deputaţilor PSD, funcţie deţinută până de curând de Marcel Ciolacu, propus vicepremier fără portofoliu în Guvernul Mihai Tudose.
"Vă anunţ că Ioan Munteanu va fi noul lider al Grupului PSD", a declarat deputatul social-democrat Florin Iordache, în plenul reunit al Parlamentului.
Ioan Munteanu a fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.29 Neamţ. Acesta deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.
Funcţia de lider de grup a fost deţinută până de curând de deputatul PSD Marcel Cioalcu, propus vicepremier fără portofoliu în Guvernul Mihai Tudose.
Noul program de guvernare: Statul va înfiinţa o bancă de dezvoltare şi investiţii
„Cel târziu la 1 ianuarie 2018 vom înfiinţa o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii”, prevede, între altele, noul program de guvernare.
La rândul său, CEC Bank îşi va extinde aria de acţiune pentru IMM-uri şi în domeniul agriculturii, astfel încât instituţia să poată să susţină programele naţionale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar şi pentru a putea finanţa mult mai mult întreprinderile mici şi mijlocii din IT, turism, construcţii, servicii, industria prelucrătoare, meşteşuguri etc precum şi fermierii sau pe cei care doresc să investească în agricultură.
În acest sens, mai prevede programul, „CEC-ul isi va extinde reţeaua astfel încât la 1 ianuarie 2020 să aibă o reţea reprezentativă de filiale la nivel rural”.
Concomitent, statul român va simplifica procedurile pentru obţinerea garanţiilor date de către fondurile de garantare existente în prezent. Aceste fonduri de garantare, la rândul lor, vor fi capitalizate pentru a putea susţine programele publice incluse în programul de guvernare.
Vosganian: Modificarea cotei unice în sensul creşterii impozitării nu va găsi un partener în ALDE
ALDE nu va susţine modificarea cotei unice în sensul creşterii impozitării, a declarat, joi, deputatul ALDE Varujan Vosganian, în plenul reunit. "În ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem că importantă este relaxarea fiscală. Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener", a declarat deputatul ALDE Varujan Vosganian, în plenul reunit al Parlamentului.
Kelemen: Votăm Guvernul Tudose, dar nu nu vom susţine impozitul pe cifra de afaceri
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va vota Guvernul Tudose, dar cere un dialog sincer pe deciziile care se vor lua, el menţionând, în acest sens, că UDMR nu va susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri.
„Astăzi, pe baza protocolului de colaborare semnat împreună cu coaliţia majoritară PSD-ALDE, vom da un vot pozitiv pentru învestirea Guvernului Mihai Tudose”, a spus Kelemen.
El a arătat că acest vot pozitiv nu este, însă, un cec în alb şi a atras atenţia cu privire la modificările din programul de guvernare care ar necesita explicaţii.
„Acest vot nu este un cec în alb. Am văzut câteva modificări substanţiale în programul de guvernare care necesită mai multe explicaţii şi mai multe discuţii. Spun de acum că nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate, cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine”, a subliniat Kelemen.
El a spus că UDMR aşteaptă un dialog sincer din partea Guvernului Tudose pe toate temele care vor intra în circuitul decizional.
PNL: Guvernul Tudose braţul armat al unui adevăr strâmb, incult; Programul, modificat noaptea ca hoţii
PNL le-a cerut parlamentarilor în şedinţa de plen, să voteze împotriva noul Guvern, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean afirmând că Guvernul Tudose nu este decât „braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult”, acuzându-i pe social-democraţi că au modificat programul de guvernare „noaptea ca hoţii".
„Acest Guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie. (...)Din păcate, ne aflăm în faţa unui partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, un program inept în esenţa lui, ce demonstrează că obsesia îndeplinirii planului cincinal pare să nu fi dispărut din reflexele comuniste ale PSD. (...) sunt scene drepte de tirania comunistă nord-coreeană. Coduceţi prin frică şi teroare domnul Dragnea, iar lucru acesta se va îndrepta împotriva dumneavoastră”, declarat liberalul Ben-Oni Ardelean, luând cuvântul în plenul reunit, în calitate de reprezentant al PNL.
Liberalul i-a acuzat pe social-democraţi că au schimbat programul de guvernare „noaptea ca hoţii”.
„Înţeleg că azi noapte ca hoţii aţi schimbat şi programul de guvernare prin care vreţi să aruncaţi în aer toată economia românească. (...) bunul, simţ, civilizaţia, onoarea, curajul sunt lucruri, concepte departe de acest moment penibil”.
Deputatul PNL i-a reproşat lui Liviu Dragnea că şi-a îngenuncheat propriul partid.
„M-am uitat cu mare băgare de seamă la feţele parlamentarilor PSD atunci când a vorbit domnul Tudose. Se citeau o pasiune şi un entuziasm extraordinare pe feţe voastre. Nu ştiu cât aţi înţeles din discursul acesta (...) M-am gândit să vorbesc despre onoare şi demnitate. Însă, cum să vorbesc despre asta când v-aţi îngenunchiat propriul partid, domnule Dragnea, pe parlamentarii PSD şi i-aţi umilit în aşa mod încât le este ruşine să mai iasă din casă?”, a spus Ben-Oni Ardelean.
Ben-Oni Ardelean a susţinut că preşedintele PSD l-a numit prim-ministru pe ”repetentul clasei care a luat fix nota zero” la o „cică evaluare”.
PNL le-a cerut deputaţilor care au avut curajul să spună „pe holuri” adevărul din interiorul PSD să aibă „demnitatea de a vota liber”.
PNL a cerut partidelor parlamentare să nu voteze Guvernul Tudose.
Declaraţii Liviu Dragnea, liderul PSD, în plenul reunit:
- Dupa aproape şase luni de guvernare, coaliţia PSD - ALDE vine cu o nouă formulă de guvernare şi cu un nou premier pentru care cere votul de încredere al Parlamentului.
- E o premieră ca o majoritate paramentară să îşi schimbe premierul pe care l-a investit, dar spun cu toată convingerea că e un lucru bun. Am văzut toate criticile care prezenta situaţia ca pe o mare anomalie a politicii româneşti.
- Azi în urma moţiunii de cenzură adoptate contra fostului guvern Parlamentul este mai puternic.
- Pentru prima dată, Guvernul a primit un semnal clar ca în parlament legitimitatea e dată de votul românilor.
- Trebuie să înţelegem care este ordinea constituţională care defineşte raportul dintre instituţii. Votul cetăţeanului este forţa suveranităţii în stat.
- Ne-am făcut propria evaluare şi am spus românilor adevărului. Am avut curajul să cerem propriilor colegi să se retragă.
- Domnului Tudose îi transmit că vom urmări cu atenţie ca termenele din programul de guvernare să fie respectate
- O felicit pe d-na ministru al muncii pentru legea salarizării.
- Dl. Tudose e un manager pe care-l consider bun.
Premierul desemnat Mihai Tudose, în plenul reunit al Parlamentului: Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele
"Scopurile mari rămân intacte - ceea ce am promis în campanie va fi realizat! Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele. Sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad responsabilitatea politică asupra programului. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient", a declarat premierul desemnat Mihai Tudose.
El a mai spus că a fost propus în funcţia de premier pentru a da un impuls în special investiţiilor şi creşterii veniturilor la buget.
"Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvotare, unul dintre cele mai puternice instrumente investiţionale, este gata de ceva timp. Ca ministru al Economiei m-am ocupat de construcţia lui. Acum fondul va deveni operaţional în cel mai scurt timp şi acesta va reprezenta un semnal foarte puternic dat de România mediului de afaceri intern şi internaţional. Un alt obiectiv important al Guvernului după şase luni de guvernare este creşterea gradului de colectare, în condiţiile unei creşteri economice susţinute şi a creşterii investiţiilor. Vor fi luate foarte rapid măsuri pentru creşterea eficienţei ANAF", a adăugat Tudose.
Premierul desemnat a mai spus că este nevoie de investiţii în infrastructură, dar şi de investitori străini.
"Vă asigur că vom face investiţiile şi vom avea şi investitorii", a punctat Tudose.
De asemenea, el a prezentat şi alte obiective pe care le va avea în vedere, printre care fondurile europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa.
"Mi s-a încredinţat azi o sarcină grea să conduc un nou guvern al coaliţiei PSD-ALDE. E un moment politic pe care probabil viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum. Sunt un om tehnic, un om al cifrelor şi pot să vă spun că Romnia se află într-un moment economic bun. Avem creştere economică, creştere a industriei, avem creştere a veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget. Pentru acest lucru îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui guvern", a declarat Mihai Tudose, când a prezentat programul de guvernare în plenul Parlamentului.
El a susţinut că nu există "alte obiective" în ceea ce îl priveşte, afirmând că vrea recuperarea întârzierilor "apărute pe parcurs". De asemenea, potrivit lui Tudose, Executivul condus de Sorin Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar insuficient pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE.
"Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie şi asta am să fac. La învestirea fostului guvern, în ianuarie, premierul Grindeanu a vorbit despre o guvernare normală. A fost un discurs normal, frumos, l-am aplaudat cu toţii atunci. Înţeleg că problema principală a acestui guvern a fost tocmai acea normalitate relaxată. Eu cred că azi România are nevoie de un guvern nerelaxat", a mai spus premierul desemnat.
Noul program de guvernare: Codul Economic va fi distribuit gratuit firmelor şi persoanelor fizice
Noul program de guvernare 2017-2020 prevede, între altele, „includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente”. În acelaşi program mai este prevăzută eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare (care se bat cap în cap) precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii.
Codul legislativ va purta numele „Codul Economic al României” şi va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.
Codul Economic al României va fi dezbătut în semestrul al doilea al anului 2017, cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, autorităţi publice locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică.
„Codul Economic al României, odată dezbătut şi asumat de toţi cei care vor participa la îmbunătăţirea lui, prezentaţi mai sus, va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu septembrie 2017. Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile”, se mai arată în program.
Adoptarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2018.
Conform noului program de guvernare al PSD, pe care guvernul Tudose ar trebui să îl pună în aplicare, de la 1 ianuarie 2018 companiile nu vor mai plăti impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare.
PSD nu a făcut alte precizări pe această temă. Impozitul pe cifra de afaceri va fi o revoluţie în fiscalitatea românească pentru că va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.
Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro.
În ceea ce priveşte impozitarea profitului, programul de guvernare propune impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finalul anului 2017.
Vor avea de câştigat companiile care raportează profit mare şi plătesc impozit pe profit, şi vor avea de pierdut companiile care au cifră de afaceri mare, dar raportează pierderi.
Se schimbă legea societăţilor comerciale şi cea a insolvenţei
Un întreprinzător nu va mai putea înfiinţa o nouă companie o perioadă de timp după ce a declarat două insolvenţe, arată programul de guvernare al PSD, prezentat joi.
Pentru aceasta va fi modificată legea 31/1990 a societăţilor comerciale.
Guvernul va modifica şi legea insolventei, cel târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-şi respectă planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni.
PSD intenţionează să constituie o direcţie în cadrul ANAF (şi în cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), a companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi.
Direcţia de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie va fi consolidată, precizează documentul.
Pilonul II de pensii se desfiinţează
Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.
“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.
Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.
Guvernul va introduce o taxă pentru produsele alimentare care afectează major sănătatea
Guvernul va introduce o taxă pentru produsele alimentare care afectează major sănătatea, cum ar fi cele cu conţinut ridicat de zahăr. Ionuţ Mişa a declarat, joi, că taxa va fi plătită de producători, fiind procent din cifra de afaceri.
“La nivelul UE, şi nu numai, există instituite taxe pe diferite categorii de produse. De exemplu, se poate referi la conţinutul de zahăr. Taxa va avea ca destinaţie sprijinirea programelor de sănătate”, a explicat Ionuţ Mişa.
Aceasta a spus că se va ţine cont în primul rând de practica europeană şi se vor analiza ce taxe sunt insituite la nivelul UE din acest punct de vedere.
“În funcţie de ce vom primi de la Ministerul Sănătăţii şi de analize dânşilor le putem extinde. Nu numai pentru zahăr. Taxa va fi un procent. Nu pot să vă spun astăzi dacă va fi dintr-o cifră sau din două. Procent probabil din cifra de afaceri. Vor fi impozitaţi producătorii, nu va fi afectat consumatorul”, a completat Mişa.
LISTA MINIŞTRILOR VALIDAŢI DE COMISII
Mihai Fifor, validat de comisiile parlamentare ca ministru al Economiei
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Mihai Fifor, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, 37 de voturi fiind pentru şi 13 împotrivă.
În discursul său prezentat parlamentarilor, Mihai Fifor a spus că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că „se impune ca element central reindustrializarea României”.
„Companiile aflate în dificultate - CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim - nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare şi reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat ministrul propus pentru Economie.
CITEŞTE şi Mihai Tudose, despre Mihai Fifor, absolvent de filologie, propus la Ministerul Economiei
Mihai Fifor a mai spus că va propune o serie de programe de dezvoltare sectorială destinate „valorificării superioare a resurselor minerale” ale ţării, dar şi pentru industria de apărare.
Mihai Fifor (47 de ani) este propunerea PSD pentru functia de ministru al Economiei. Fifor, senator PSD de Arad, este liderul senatorilor PSD si seful comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, el a fost refuzat de presedintele Iohannis in 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit in 2009 cursul "Securitate si buna guvernare" la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.
Toma Petcu, validat ca ministru al Energiei de către comisiile permanente din Parlament
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Toma Petcu, candidatul ALDE pentru funcţia de ministru al Energiei, 36 de voturi fiind pentru şi 16 împotrivă.
Toma Petcu a precizat, în discursul său prezentat parlamentarilor, că îşi propune să menţină producţia de cărbune necesar sistemului energetic, menţionând că după experienţa de astă-iarnă s-a dovedit din nou dependenţa României faţă de sistemul de producţie a energiei bazat pe cărbune. Mai mult, candidatul ALDE a spus că pentru alimentarea cu energie a zonei de vest a ţării este necesar ca unităţile Complexului Energetic Hunedoara - Mintia şi Paroşeni - să funcţioneze din plin.
„Marea problemă a Complexului Energetic Hunedoara este pe partea de minerit”, a spus Toma Petcu.
Oficialul, care a fost ministru al Energiei şi în perioada ianuarie-iunie, a criticat unele întârzieri în aplicarea măsurilor specifice din domeniul energetic, dar a menţionat că a reluat negocierile cu partenerii din China pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.
De asemenea, Toma Petcu a mai spus că este importantă şi fuziunea Elcen-RADET, ca „o măsură de pregătire pentru iarnă” a sistemului energetic din Bucureşti.
Laufer, validat în funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Ilan Laufer, candidatul PSD pentru funcţia de ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat cu 35 de voturi fiind pentru şi 11 împotrivă.
În discursul său, Laufer a enumerat câteva dintre priorităţile mandatului său: “Programul Start Up Nation, care este unul dintre pilonii Programului de guvernare pentru stimularea mediului de afaceri. Din lunile aprilie şi mai şi până în acest moment am constat o creştere numărului de societăţi comerciale nou înfiinţate. Mai avem încă aproximativ trei săptămâni de înscriere. Avem deja peste 8000 de useri care au intrat pe aplicaţie şi şi-au creat cont”.
Acesta a precizat că, în cadrul ministerului mai sunt câteva programe pentru mediul de afaceri: programul de susţinere a internaţionalizării, cel de industrializare, programul naţional de dezvoltare a antreprenoriatului în rândul femeilor, etc.
Laufer a spus că o altă prioritate este întărirea parteneriatului economic cu SUA.
"Pentru noi este un moment extraodinar de bun pentru dezvoltarea relaţiilor cu SUA", a adăugat acesta.
„Sunt o persoană ambiţioasă, foarte competitivă şi voi fi primul care îmi voi depune demisia dacă lucrurile nu merg bine. Voi stabili o zi pe săptămână când oricine va putea veni la mine, cu orice fel de problemă”, a spus Ilan Laufer.
Victor Negrescu, avizat ca ministru delegat pentru a Afaceri Europene. Niciun vot "împotrivă"
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost avizat, joi, de comisiile de specialitate în funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, 16 „pentru” şi 7 abţineri PNL şi USR s-au abţinut.
"Preşedinţia Consiliului este o prioritate naţională. (...) Această preşedinţie nu este legată doar de organizarea propriu zisă, dar şi de mesajul pe care ţara noastră îl poate transmite. (...) Trebuie să avem o preşedinţie transparentă în care cât mai mulţi actori publici şi neguvernamentali să participe la elaborarea priorităţilor. Nu o să pot face referire astăzi la priorităţie exacte ale României pentru că nu este de datoria mea să le stabilesc. Eu pot să le stabilesc împreună, printr-un dialog transparent cu toate instituţiile şi actorii neguvernamentali", a susţinut europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în cadrul audierii din comisia de specialitate.
Victor Negrescu a afirmat că dosarele Schengen şi MCV sunt subiecte importante de care se va ocupa cu foarte mare atenţie în timpul mandatului său.
Senatorul PSD Orlando Teodorovici i-a dat mai multe sfaturi viitorului ministru delegat cu privire la dosarele Brexit şi MCV.
"Să uitaţi de MCV", i-a spus Teodorovici.
În replică, Victor Negrescu a susţinut că MCV nu trebuie să fie un motiv de frustrare pentru România.
"Există un angajament al tuturor instituţiilor publice ca acest MCV să dispară", a spus Negrescu.
PMP a susţinut că îi acordă lui Victor Negrescu un vot de încredere, numindu-l pe tânărul ministru "reprezentantul tuturor în Parlamentul European".
Mircea Titus Dobre, validat în funcţia de ministru al Turismului
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Mircea Titus Dobre, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Turismului, 36 de voturi fiind pentru şi 10 împotrivă.
În discursul său, Dobre a spus că obiectivul său prioritar este legea turismului şi introducerea voucherelor de vacanţă pentru cei care lucrează în sistemul bugetar.
“Vom continua programul de promovare externă Vor urma concursurile de promovare pentru birourile din străinătate”, a declarat Dobre. Acesta a adăugat că brand-ul de ţară nu poate fi schimbat în următorii ani, fiind vorba despre un proiect cu fonduri UE.
Răzvan Cuc, validat de comisiile permanente din Parlament ca ministru al Transporturilor
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Răzvan Cuc, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor, 32 de voturi fiind pentru şi 12 împotrivă.
Întrebat cu ce realizări se prezintă din mandatul ianuarie-iunie, Răzvan Cuc a menţionat că în primele şase luni din acest an au fost deblocate proiecte de infrastructură în valoare de peste 15 miliarde de lei, printre care se regăsesc proiecte ce presupun construcţia a 95 de kilometri de autostradă şi a 122 de kilometri de drumuri expres. Oficialul a precizat că în total, împreună cu proiectele anterioare, România ar putea avea 600 de kilometri noi de autostrăzi până la sfârşitul anului 2017.
În discursul său prezentat parlmentarilor, Răzvan Cuc a arătat care ar fi proiectele prioritare, majoritatea fiind cele de pe Coridoarele pan-europene (rutier şi feroviar). Autostrăzile Sibiu-Piteşti, şi Autostrada Transilvania - Braşov-Borş - se numără printre priorităţile sale la capitolul infrastructură rutieră.
Referitor la Tarom, Răzvan Cuc a spus că este de acord cu exceptarea acestei companii de la prevederile Ordonanţei 109 privind managerii privaţi, explicând: „Aţi văzut ce experienţe am avut cu fostul manager Heinzmann”.
În fine, Răzvan Cuc a mai spus că în perioada următoare vor continua negocierile cu sindicatul din ROMATSA.
Liviu Pop a fost validat de comisiile parlamentare ca ministru al Educaţiei.Turcan: Votez împotrivă
Liviu Pop, propus pentru a fi ministrul Educaţiei, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan afirmând, în cadrul dezbaterilor, că votează împotriva unui ministru al PSD pentru că în ultimele şase luni au fost „zero progrese la educaţie”.
Validarea lui Liviu Marian Pop a venit în urma a 19 voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”.
Popunerea sa la Educaţie nu a fost validată de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.
„Voi vota împotriva dumneavoastră ca ministru PSD. În ultimele şase luni am avut zero progres la Educaţie. Acest lucru este întărit de evaluarea PSD. Scuzele cu privire la ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie nu mai poate găsi argumente. Aţi desfiinţat unele instituţii din educaţie doar ca să vă salvaţi superiorii. Nu am găsit o abordare coerentă la problemele din Educaţie. Sunt tineri care termină şi care sunt aruncaţi la marginea societăţii. Atâta timp cât nu vom avea o viziune, eu voi fi reticentă la a mai acorda încredere”, a afirmat Turcanu în cadrul comsiei parlamentare.
Deputatul Lavinia Abu Ambra a sugerat, în acelaşi context, că Liviu Pop nu ar avea legitimitatea să ocupe această funcţie, făcând referire la faptul că „l-a apărat pe Ponta în 2012” şi l-a ajutat să scape de acuzaţia de plagiat a lucrării de doctorat.
„Decizia CCR cu privire la plagiate trebuie dezbătută în Parlament. Voi face tot ceea ce îmi cere legea. În 2012, prima problemă a fost şi cea de a deschide activitatea CNATDCU (Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - n.red.). Eu susţin evaluarea şcolilor doctorale”, a firmat Pop.
În cadrul discuţiilor a intervenit şi neurochirurgul Leon Dănăilă, senator PNL, care a spus că este nevoie de un plan de redresare a problemelor din educaţie.
„Elevii nu trebuie să devină viitori bolnavi. Consumarea apei în timpul orelor de program este foarte importantă. Hrana la copii trebuie să fie constituită din fructe şi legume. Recreaţia este foarte importantă pentru elevi. Referitor la ghiozdanul elevilor, trebuie să se ia o măsură pentru că este afectată coloana vertebral”, a explicat medicul.
Liviu Pop a spus că are în vedere extinderea programului „Masa caldă”.
„Un capitol este legat şi de numărul copiilor din clase. Vom avem mai mulţi medici în şcoli, vrem să obţinem aviz ISU pentru toate şcolile”, a răspuns Liviu Pop.
Liviu Marian Pop a mai spus că este pentru prima dată când ministerul Educaţiei poate fi condus de un cadru didactic care a predat în mediul preuniversitar.
„Sunt elemente pe care trebuie să le perfectăm: programele şcolare, condiţiile de muncă pentru elevi şi profesori. (...) Un rol important îl va avea Academia Română pentru că avem nevoie de suport ştiiţific. Sunt măsuri întârziate în programul de guvernare şi încercăm, împreună cu colegii din minister, să le aducem la prezent, în cele două luni de şedinţă parlamentară”, a spus Pop, în cadrul dezbaterilor.
În plus, el a adăugat că nu intenţionează să facă vreo modificare în ceea ce priveşte finanţarea universităţilor.
Daea, aviz favorabil în comisii: Fiecare zi în care muncesc e o sărbătoare, chiar şi de Sf. Pătru
Petre Daea, propus pentru a continua mandatul de ministru al Agriculturii, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, chiar de ziua sa onomastică, el precizând că fiecare zi în care munceşte şi are rezultate este o sărbătoare pentru el.
"Dacă lucrez astăzi, înseamnă că sărbătoresc. Eu în fiecare zi când lucrez şi am rezultate pentru mine este o sărbătoare. Că este şi Sfântul Pătru, cu atât mai mult", a declarat Petre Daea, după audierile din comisiile reunite de agricultură din cele două camere ale Parlamentului, chestionat dacă mai are timp să sărbătorească de ziua sa.
De asemenea, unul dintre jurnalişti l-a întrebat pe Petre Daea dacă i s-a reproşat vreodată "limbajul uşor exotic, care aduce aminte de America Latină sau de anii 80".
"Văd că dumneavoastră o faceţi şi este bine că o faceţi. Înseamnă că exist", a răspuns Daea.
În timpul audierilor, ministrul Petre Daea a fost întrebat şi despre oi : "Să ştiţi că nu intru în categoria celor care critică oaia seara, iar dimineaţa mănâncă brânză".
Petre Daea a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate, 19 senatori şi deputaţi votând pentru, cinci împotrivă, în timp ce trei parlamentari s-au abţinut de la vot.
Ţuţuianu, validat pentru funcţia de ministru al Apărării: Achiziţia de tehnică militară e prioritară
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost validat, joi, de comisia parlamentară, pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării, el afirmând că este familiarizat cu achiziţiile publice şi că prioritatea sa constă în cumpărarea de tehnică militară modernă.
Cu 22 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, comisia parlamentară care l-a audiat pe Adrian Ţuţuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcţia de ministru al Apărării.
Ţuţuianu a spus că cele opt proceduri de achiziţie de tehnică militară modernă reprezintă o prioritate şi, datorită experienţei acumulate ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, va putea duce la bun-sfârşit acest proces.
„Sunt opt programe, Corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziţie publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achiziţiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcţionat ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Ţuţuianu, în faţa membrilor comisiei de Apărare.
În timpul audierilor, Mircea Duşa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Ţuţuianu şi l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceştia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Ţuţuianu a explicat jurnaliştilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.
„Un ministru este un om de administraţie şi vă asigur că am suficientă experienţă în administraţia publică. Ştiu să administrez un minister şi vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec. Contează să ştii carte, iar eu ştiu, şi am făcut şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofiţeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare - n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziţie, voi vedea unde sunt blocajele şi voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziţie în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Ţuţuianu.
Acesta a mai declarat că cel puţin una dintre procedurile de achiziţie de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.
Sevil Shhaideh, validată de comisiile parlamentare de administraţie
Propunerea pentru Ministerul Dezvoltării Sevil Shhaideh a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de administraţie. Dezbaterile au fost întrerupte de schimburi de replici între putere şi opoziţie.
”Dacă dumneavoastră nu doriţi ca opoziţia să pună întrebări ne spuneţi să ne ridicăm şi plecam ca să nu vă deranjăm”, a spus liberalul Florin Roman, în timpul dezbaterilor.
”Parctica asta am văzut-o şi dimineaţă la câteva comisii, domnule Roman. Din câte ştiţi dumneavoastră şi lucrăm împreună de câteva luni bune la Comisia de administraţie s-a lucrat pe regulamentul Camerei şi pe regulamente comune, am avut colaborare bună cu ministerul Dezvoltării şi reprezentare de fiecare dată la nivel de secretari de stat şi vă rog să nu uitaţi acest lucru. (...) În condiţiile în care tranşăm ceva prin vot nu e posibil decât aşa în democraţie”, i-a replicat preşedintele Comisiei de administraţie.
Parlamentarii comisiei au votat, în final, ca fiecare formaţiune politică să aibă dreptul de a adresa câte trei întrebări.
Sevil Shhaideh a primit un aviz favorabil cu 29 de voturi ”pentru” şi nouă” împotrivă”. PNL a explicat votul ”împotrivă” afirmând despre ministrul propus la Dezvoltare că a renunţat la ”haina tehnocratului” în favoarea celei de politician.
”Grupul PNL a votat împotrivă astăzi pentru că din păcate doamna Shhaideh s-a dezbrăcat de haina tehnocratului, de a omului de administraţie şi a luat-o pe cea politică”
La finalul audierilor din comisiile de administraţie, Shhaideh a fost chestionată cu privire la blocarea unor posturi din administraţia publică. Aceasta a explicat că este nevoie, mai întâi, de un plan de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice şi un ”inventar al instituţiilor publice” şi astfel, blocarea posturilor ”se impune”.
”Dacă analizaţi cu atenţie capitolul II- politicile publice, veţi observa că există planul de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice printre care ca primă măsură o are auditarea funcţiilor guvernamentale. Ne-am asumat că vom face un inventar al tuturor instituţiilor publice să flexibilizăm adminsitraţia centrală, să diminuăm numărul acolo unde este cazul pentru a exista un moment T zero de la care se porneşte în această analiză. Considerăm că se impune blocarea acestor posturi- deci nu vorbim nici de diminuări, nici de desfiinţări, astfel încât acest audit al tuturor instituţiilor şi al tuturor funcţiilor să poată pleca de la o bază a unui moment T zero”, a conchis Shhaideh.
Bodog, validat în 30 de minute ministru al Sănătăţii; USR, protest cu cartonaşe roşii
Ministrul propus pentru Sănătate, Florian Bodog, a fost validat, joi, de către Comisiile parlamentare de specialitate, după o audiere de 30 de minute, în care parlamentarii USR au protestat permanent, aceştia arătându-i ministrului cartonaşe roşii pentru activitatea din mandatul trecut.
În cadrul audierilor Bodog a vorbit despre Legea vaccinării, care urmează a fi citită într-o şedinţă viitoare de Guvern. El a spus că în acest moment actul normativ a fost transmis pentru avize la ministere, existând necesitatea de a fi reavizat, din cauza schimbării unor miniştri
„În prima şedinţă de Guvern care va fi săptămâna viitoare va intra HG cu privire la modifiarea plafonului pentru medicamentele compensate de 90%, de la 700 la 900”, a spus Bodog, pe de altă parte.
El a dat asigurări că în cursul săptămânii viitoare medicii de familie vor avea cantităţi suficente de vaccin ROR pentru tot anul.
Întrebat, pe de altă parte, ce reprizintă taxa pe produse nocive din noul program de guvernare, Bodog a spus că este o taxă care se discută la nivel european şi se referă la zahăr şi grăsimi.
În ceea ce priveşte evaluarea PSD, care a stabilit că Bodog avea 14 măsuri neîndeplinite din programul de guvernare, acesta a ţinut să menţioneze că această evaluare îl responsabilizează şi va recupera „absolut toate” problemele pe care le-a avut.
Deputaţii USR Emanuel Ungureanu şi Tudor Pop au protestat pe toată perioada audierilor, cei doi afişând pancarte pe care scria „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent” sau „România e pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă”. La final, la momentul votului, cei doi au ridicat în mână câte un cartonaş roşu.
„Este absolut incredibil, aveţi imagini de acum câteva zile în care domnul Bodog punea bilele prin care recunoştea incompetenţa sa. Nu numai el recunoştea la moţiune că e incompetent, ci şi partidul care l-a pus în funcţia de ministru. Trăim într-un film horor. La 6 luni după ce un ministru declarat incompetent de propriul partid cu cifre, cu evaluarea lui Vâlcov, îl vedem repus ministru astăzi. Între timp nu s-a început niciun spatal în România”, a spus, după audiere, Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte din partea USR al Comisiei de sănătate.
După 30 de minute de audieri, Bodog a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Sănătăţii, cu majoritate de voturi, fiind contabilizate 7 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Ionuţ Mişa, validat în funcţia de ministru al Finanţelor
Comisiile de specialitate din Parlament l-au validat, joi, pe Ionuţ Mişa, candidatul PSD pentru funcţia de ministru de Finanţe cu 19 de voturi fiind pentru şi 6 împotrivă după aproape două ore de audieri.
“În cazul unei rectificări negative mă voi concentra pe reducerea cheltuililor legate de aparatul birocratic. Să reduc costurile din administraţie. Nu intenţionăm să dăm oamenii afară, ci să îmbunătăţim colectarea”, a declarat, în cadrul audierilor, Ionuţ Mişa.
Acesta a enumerat câteva priorităţi ale mandatului: “Voi introduce acest sistem de splitare a TVA la plată, care va elimina într-o măsură cât mai mare evaziunea în ceea ce priveşte TVA, vreau să existe o monitorizare a cheltuielilor pe celelalte ministere astfel încât să ne încadrăm în deficitul bugetar, să vedem ce se întâmplă în privinţa acreditărilor AM-urilor. Aş vrea să îmbunătăţim reglementarea în privinţa metalelor şi pietrelor preţioase în vederea îmbunătăţirii colectării.
Transferarea contribuţiei de la angajat, la anjagator, în paralel cu reducerea cotelor de contribuţii sociale, măsură ce va fi corelată cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Avem 600.000 de companii din care 100.000 au bilanţ pe zero. Capitalul social este mai mic decât cel prevăzut de limita legală. Vrem să introducem această măsură de recapitalizare a capitalului social pentru prevenirea falimentelor. Vrem să îmbunătăţim legislaţia în domeniul insolvenţei. Doar 2% din firme reuşesc să iasă din insolvenţă. Vrem să reducem numărul de ani în care o companie vrea să stea în insolvenţă. În multe cazuri s-au depăşit cei cinci ani. Vrem să reducem termenul de cinci ani. Analizăm să introducem termenul pe doi ani. Dorim să îmbunătăţim legea redevenţelor”.
Referitor la eliminarea impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe venit pentru toate companiile din România, diferenţiat în trei trepte, Mişa a declarat: “Măsura este discutată astăzi. Încercăm să vedem dacă această măsură este 100% viabilă. Încercăm să realizăm o impozitare corectă a companiilor. Nu vom face nici un demers care să crească sarcina fiscală asupra companiilor româneşti”.
Acesta a spus că taxa de solidaritate va fi percepută de la cei care au un venit de peste zece salarii minime pe economie.
Referitor la impozitul pe gospodărie, acesta a spus că s-a renunţat la impozitarea gospodăriilor şi că se vor impozita persoanele fizice. Se va face reţinere la sursă pentru a nu exista un deficit la buget.
“În ceea ce priveşte Legea prevenţiei a fost discutată cu mai multe ministere. S-au stabilit un număr de sancţiuni pentru care se poate acorda avertisment. O schimbare a modului acţiunilor de control va fi benefic. Vreau ca în baza analizei de risc inspectorii fiscali să meargă acolo unde există evaziune. Intenţionez să schimb procedurile în ceea ce priveşte activitatea celor de la Antifraudă şi să ţintim marea evaziune”, a spus Mişa.
Întrebat despre Fondul Suveran, Mişa spus: “Vor fi două fonduri de investiţii şi o bancă de dezvoltare. Colegii noştri de la Economie se vor ocupa de acest fond suveran”.
Carmen Dan, aviz pozitiv în comisie ca ministru al MAI / Dan: Ghiţă n-a fugit în mandatul meu
Carmen Dan a fost avizată pozitiv, joi, în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă, ministrul interimar de Interne precizând că, în prezent, în sistem există un deficit de 20.000 de cadre şi a amintit Sebastian Ghiţă "n-a fugit în mandatul ei".
"Am învăţat foarte multe în cele şase luni petrecute la conducerea MAI. E nevoie de o schimbare fundamentală la nivelul MAI. Am elaborat un plan de management. Noi trebuie să ne dezvoltăm o capacitate nouă, un plan proactiv şi preventiv. Un plan care e bazat pe anticipare. Sunt linii noi, faţă de cele de până acum, care se bazau pe reacţie. Ne dorim să delimităm mai clar rolul instituţiilor de interventie şi stabilirea exactă a atribuţiilor fiecăruia. Un proiect legislativ - cartea electronică de identitate, prin care dorim să facilităm relaţia cu instituţii care prestează servicii electronice. Dorim debirocratizare", a declarat Carmen Dan în faţa Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.
Ministrul interimar de la Afaceri Interne a mai spus că în prezent există un deficit de 20.000 de cadre, numai în poliţie deficitul fiind de 9.000.
"Se vorbeşte tot mai des de acces la OSINT - Open Source Inteligence. E în curs de definire comunitatea OSINT. Vom aduce aplicaţia direct în stradă. Poliţiştii vor putea accesa informaţia de pe telefon sau tableta din dotare", a adăugat Carmen Dan.
Totodată, în comisie, ministrul interimar de la Interne a fost întrebat care sunt concluziile anchetei interne având în vedere că au trecut şase luni de la fuga lui Sebastian Ghiţă, precizând că "sunt anchete penale in derulare, cea internă e sub coordonarea procurorului de caz".
"Îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiţă nu a fugit pe mandatul meu de ministru. Îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiţă a fost găsit pe mandatul meu de ministru. Nu pot devoala date care fac obiectul unor cercetări penale. Există o anchetă penală în curs şi după finalizare, veţi avea toate informaţiile", a declarat Carmen Dan, la ieşirea de la Comisia de Apărare.
Totodată, ministrul interimar a mai spus că "acum se colaborează bine cu SRI".
Carmen Dan a fost avizată pozitiv în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă.
Marius Dunca a fost validat de comisiile parlamentare ca ministru al Tineretului şi Sportului
Marius-Alexandru Dunca, propus pentru a fi ministrul Tineretului şi Sportului, a primit, joi, avizul favorabil al comisiilor de specialitate, cu toate că parlamentarii din opoziţie i-au reproşat rezultatul 0 la evaluarea făcută de PSD, în primul său mandat, din cabinetul Grindeanu.
Marius-Alexandru Dunca a primit aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare de specialitate cu 21 de voturi "pentru" şi "împotrivă". Acesta a mai ocupat funcţia de ministrul al Tineretului şi Sportului şi în cabinetul Grindeanu, iar la evaluarea primelor şase luni de mandat a avut rezultate 0, lucru pe care opoziţia nu a uitat să îl reproşeze.
"Se pare că dacă aţi fi fost angajat la privat, după şase luni cu rezultate 0 şi nu o spunem noi, o spun colegii dumneavoastră, aţi fi fost concediat. Trist este că astăzi veţi fi reconfirmat în această funcţiei. Oameni cu realizări inexistente şi fără o viziune concretă, ajung, din nou, să ne conducă. Este o zi tristă. Din punctul meu de vedere, prin acea prevedere prin care oferiţi primarilor posibilitatea de a finanţa sportul, aţi legalizat furtul din bani publici", i-a reproşat deputatul USR Lavinia Abu Amra lui Marius Dunca.
În apărarea sa, Dunca a declarat că este tânăr şi că nu a înţeles să raporteze partidului realizările sale.
"Evaluarea 0-0, poate sunt mai tânăr şi nu am comunicat cu partidul şi nu am înţeles disciplina de partid, să vin şi să spun care sunt realizările mele. Doamnă deputat, puteţi să faceţi o solicitare către minister şi în 15 zile vă răspund cu toate realizările mele. Dacă mă urmăriţi pe programul de guvernare, veţi vedea că sunt îndeplinite, chiar unele bonus.(...) Dacă aţi fi venit la întrunirea Asociaţiilor Municipiilor din România, aţi fi văzut cât este de dureros ca un primar să finanţeze un grup sportiv sau să premieze sportivii din comunitatea respectivă şi după aceea, vine Curtea de Conturi şi spune că nu este în regulă pentru că legea nu este clară", a explicat Dunca la intervenţia Laviniei Abu Amra.
Ecaterina Andronescu, preşedintele comisiei de specialitate, i-a cerut lui Dunca să regândească strategia prin care să pun din nou pe picioare taberele şcolare şi i-a sugerat să le transfere în administrarea universităţilor, care ar putea să le reabiliteze.
"Taberele şcolare, când am venit la ministerul Tineretului şi Sportului, am solicitat curţii de conturi să mă ajute să fac o analiză clară la tot ce înseamnă patrimoniul acestui minister. Să văd o radiografie clară, o evaluare din '90 până în 2017. Avem foarte multe tabere, la care, nu ştim situaţia clară a terenului, a clădirilor şi nu putem nici investi, nici să le predăm către autorităţile locale sau către universităţi. Sunt şi 68 de tabere funcţionale. Chiar eu am venit cu propunerea ca o parte din tabere să se dea către universităţi pentru că universităţile au bugete. Avem cazuri, în care am dat aceste tabere către administraţiile locale şi nu s-a investit", a adăugat Marius Dunca.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO