- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viitorul director general al Sibex crede că fuziunea burselor nu este în interesul pieţei locale
Viitorul director general al Sibex, Patrick Lyle Young, a declarat că fuziunea bursei de la Sibiu cu BVB nu este în interesul pieţei de capital din România, întrucât "monopolurile nu sunt bune în capitalism", şi estimează că valoarea de piaţă a Sibex poate creşte în 4-5 ani la 15-20 milioane euro.
"În acest moment nu cred că este în interesul pieţei de capital o fuziune între Sibiu şi Bucureşti. Monopolurile nu sunt bune în capitalism. Nu sunt un specialist în biologie, însă ar fi ca şi când te-ai căsători cu vărul tău, însă nu cred că asta poate duce la crearea unei gene mai bune. Totuşi, trebuie să ţinem cont că cea mai mare «ameninţare» nu vine din interior, ci de la bursele externe, care se dezvoltă", a declarat, luni, Young într-o conferinţă de presă organizată de Sibex la Bucureşti.
El a precizat totuşi că decizia fuziunii aparţine acţionarilor celor două burse.
Totodată, Teodor Ancuţa, preşedintele CA şi directorul general al Sibex, consideră că rezultatele financiare ale Sibex şi BVB au fost motivul pentru care acţionarii celor două burse au reluat discuţiile pentru fuziune.
"Dacă Sibex avea alte rezultate, mai bune, nu cred că mai vorbeam acum de fuziune. Dacă în AGA din 29 aprilie va fi aprobată fuziunea de principiu vor urma alte AGA în care se vor hotărî parităţile şi modul în care se va face această fuziune. Între timp, noi vrem ca Sibex să continue să se dezvolte. Dacă fuziunea nu se va realiza vom continua să ne dezvoltăm. Pe viitor, când vor fi două burse puternice, poate se vor relua discuţiile. Totuşi, suntem două burse slabe şi trebuie să fuzionăm ca să ne meargă bine", a afirmat Ancuţa.
Administratorii BVB şi Sibex au decis în ianuarie să reia discuţiile cu privire la fuziunea celor două burse, iar acţionarii celor două burse sunt convocaţi la 29 aprilie pentru a decide în acest sens.
Viitorul director general al Sibex crede că peste patru-cinci ani valoarea de piaţă a bursei de la Sibiu ar putea creşte cel puţin la 15 -20 milioane euro, faţă de 11,4 milioane euro în prezent, dacă fuziunea cu BVB nu se va realiza.
"Cred că pot construi pe termen îndelungat o afacere care să ajungă chiar la 100 de milioane euro. Lucrez de o săptămână la Sibex, fac o analiză strategică şi văd o echipă motivată, care vrea să fie în continuare independentă şi să contribuie la dezvoltarea bursei", a adăugat Young.
Consiliul de Administraţie al Sibex a aprobat numirea lui Young la 23 martie, însă a condiţionat preluarea funcţiei de separarea poziţiilor de director general de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Această separare urmează să fie discutată de acţionarii Sibex la 29 aprilie.
Ulterior, Young trebuie validat şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Ancuţa a anunţat în luna februarie că va demisiona la finalul lunii aprilie din funcţia de director general al Sibex şi că va fi adus în locul său un străin cu experienţă pe pieţele de capital din Europa. Ancuţa conduce Sibex încă de la înfiinţarea bursei de la Sibiu, în 1994, şi va rămâne preşedinte al CA.
"Decizia de a demisiona a fost influenţată atât de angajamentul meu de la începutul anului trecut că dacă nu voi realiza cinci listări la Sibex voi renunţa la conducere, dar şi de faptul că Guvernul a decis ca Romgaz să fie listată la BVB, fără să ţină cont şi de existenţa unei pieţei spot la Sibiu. În plus, aş vrea să stau mai mult lângă familia mea, pe care în ultimii 16 ani am cam neglijat-o fiind concentrat numai pe Sibex", a afirmat luni Ancuţa.
Young lucrează în domeniul financiar din 1987, când a început activitatea la compania de brokeraj Tullet&Tokyo, ca director al Departamentului de Analiză Pieţe. El a fost consultant la opt burse, printre care Chicago Mercantile Exchange, LIFFE, Montreal Exchange şi EUREX.
Din 2007 este preşedinte la compania de consultanţă Derivatives Vision Advisors & DV Books, în 2008 a fondat o firmă de cooredonare a investiţiilor pe piaţa imobiliară din Polonia, Projekt Vistula, iar anul trecut a fost numit membru în Comitetul de Investiţii al fondului de investiţii New World Value Fund, cu plasamente de 320 milioane dolari în Europa Centrală şi de Est. Fondul nu are investiţii în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO