- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viktor Orban: Acordul cu FMI este unul de finanţare, nu de politică economică
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, că este în interesul Ungariei să încheie acorduri de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, dacă este nevoie, dar nu şi ca FMI să stabilească politica economică a ţării, transmite Reuters.
Viktor Orban: Acordul cu FMI este unul de finanţare, nu de politică economică (Imagine: Mediafax Foto)
Orban a spus, adresându-se ambasadorilor, că Ungaria trebuie să promoveze o politică externă pro-activă şi a dat ca exemplu relaţiile cu FMI.
"Interpretăm acordul cu FMI, participarea în sistemul de cooperare al FMI, ca un acord de împrumut. FMI îl consideră un acord privind politica economică. Acest fapt nu este în interesul nostru", a spus Orban.
El a adăugat că este în interesul Ungariei să încheie cu FMI acorduri de împrumut, care să nu influenţeze politica economică, întrucât ar limita spaţiul de manevră al guvernului şi al Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Orban nu a precizat la ce fel de acorduri cu Fondul a făcut referire.
El a mai spus că dacă, va fi necesar, Ungaria va discuta politica economică cu Uniunea Europeană.
Premierul a declarat anterior că Ungaria va negocia cu UE planurile de buget aferente anului 2011, economia fiind suficient de puternică se se finanţeze de pe piaţă.
Orban a reiterat că singura condiţie pe care Ungaria trebuie să o respecte potrivit acordului actual cu FMI, care expiră în octombrie, este menţinerea deficitului bugetar din acest an la 3,8% din PIB.
El a arătat totodată că dacă FMI nu ar fi ajutat Ungaria în 2008, economia s-ar fi prăbuşit.
Zsolt Kondrat, analist la MKB, crede că guvernul vrea să lase deschisă posibilitatea pentru un nou acord cu FMI, dacă va fi necesar, după alegerile locale programate pe 3 octombrie.
Unii analişti consideră că guvernul va încheia un nou acord cu Fondul după alegeri, în timp ce alţii spun că este improbabil.
Ungaria nu a mai accesat fonduri de la FMI, în cadrul actualului programul de finanţare, de anul trecut, dar majoritatea analiştilor sunt de părere că ar putea fi util un acord de siguranţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO