În schimb, Banca centrală a redus cu 0,2 puncte procentuale estimare pentru finele anului viitor, până la 2,9%.
De asemenea, faţă de august, BNR a făcut cele mai mari revizuiri în sus pentru categoria Legumelor – fructe – ouă, din cauza majorării preţurilor la legume, mai ales la cartofi.
Preţurile la cartofi au influenţat cel mai mult menţinerea inflaţiei în jur de 5%, în acest an, nu doar în România, dar a avut impact şi asupra inflaţiei din Uniunea Europeană (UE), din cauza scăderii producţiei.
„Preţurile la alimente au pondere mare şi variaţii mari, în România, din această cauză au impact major (n.red. – asupra inflaţiei)”, a subliniat, joi, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la prezentarea „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia noiembrie 2018.
Reprezentantul Băncii centrale a precizat, că prognoza asupra inflaţiei anunţată joi ar putea fi influenţată cel mai mult, în perioada următoare, de evoluţia preţul petrolului, care se îndreaptă spre 70 dolari pe baril. Transmisia preţului internaţional al petrolului în preţurile la carburanţii din România este aproape imediată, a mai menţionat reprezentantul Băncii centrale.
„Pe termen lung, prognozăm că rata inflaţiei în România nu va fi sub 2%”, a subliniat Isărescu. Reprezentantul BNR a completat că, în lipsa unor decizii precum scăderea TVA, care poate duce la o scădere a ratei inflaţiei, pe termen scurt, economia României va fi mai mult una „care aleargă să îi prindă pe alţii din urmă”. „Într-o asemenea economie ai o inflaţie mai mare. Este şi teoretizat”, a explicat Isărescu.