Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”

Vinul roşu francez se confruntă cu un declin „existenţial” dacă nu se adaptează, potrivit persoanelor care lucrează în industrie, deoarece generaţiile tinere optează din ce în ce mai mult pentru alte băuturi sau evită alcoolul.

Urmărește
64658 afișări
Imaginea articolului Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”

Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”

Conform Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB), o asociaţie a industriei, consumul de vin roşu în Franţa a scăzut cu aproximativ 90% din anii 1970.
 
Consumul total de vin, care cuprinde vinuri roşii, albe şi rosé, a scăzut cu peste 80% în Franţa din 1945, conform datelor sondajului Nielsen, iar declinul se accelerează, membrii generaţiei Z ( născuţi între 1997 şi 2012) cumpărând jumătate din volumul cumpărat de cohorta milenară( 1981-1996) mai în vârstă.
 
„Problemele cu vinul - în special cu vinul roşu - devin existenţiale acum, şi au fost probleme pentru mai mult de un deceniu”, a declarat Spiros Malandrakis, analist băuturi la Euromonitor International.
 
Industria suferă de „o lipsă de legătură cu generaţiile mai tinere” şi a căzut anterior într-un „sentiment de automulţumire” din cauza popularităţii vinului în rândul generaţiei baby-boomer, a adăugat el.
 
Schimbarea consumului în Franţa exacerbează tendinţele globale care afectează sectorul, cum ar fi faptul că oamenii beau mai puţin şi schimbările de gusturi. În special vinurile roşii nu mai sunt la modă în rândul tinerilor, în favoarea vinurilor rosé, a berii, a băuturilor spirtoase şi a opţiunilor fără alcool.
 
„Cu fiecare generaţie în Franţa vedem schimbarea. Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”, a declarat Jean-Pierre Durand, membru al consiliului CIVB.
 
Industria se confruntă, de asemenea, cu o scădere puternică a cererii din China, una dintre principalele sale pieţe de export, şi cu impactul schimbărilor climatice.
 
Provocările nu au afectat în mod egal toate categoriile de vinuri. „Vinurile roşii de volum mare, puternic tanante, sunt în declin puternic, iar acest declin se accelerează odată cu schimbarea generaţiilor”, a declarant pentru FT Thomas Castet.
 
Unii lideri din industrie se aşteaptă ca producătorii să reacţioneze concentrându-se pe vinuri de calitate superioară sau extinzându-şi oferta de vinuri roşii către alte produse, cum ar fi vinurile albe sau vinurile cu conţinut scăzut de alcool - deşi acestea din urmă necesită investiţii în viţă de vie şi echipamente noi.
 
Durand, care conduce, de asemenea, producătorul de vinuri AdVini din sud-vestul Bordeaux-ului, a prevăzut că, în viitor, va exista o cerere redusă pentru vinurile din gama inferioară, deoarece generaţiile tinere acordă prioritate calităţii în faţa cantităţii. În Franţa, unele vinuri sunt vândute cu doar 2,50 euro sticla. 
 
Dar Durand a declarat că supraproducţia şi prezenţa multor vinuri de calitate inferioară au afectat imaginea Bordeaux-ului, deşi regiunea este cunoscută şi pentru zona Saint-Émilion, care produce vinuri scumpe şi de calitate superioară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici