Violenţa împotriva femeilor costă Uniunea Europeană 226 de miliarde de euro/ Gorghiu: Este nevoie de dublarea pedepselor în cazul violenţelor în familie

Costurile Uniunii Europene generate de violenţa împotriva femeilor sunt estimate la 226 de miliarde de dolari de către Institutul European pentru Egalitate de Gen, reprezentând, printre altele, producţia economică pierdută la muncă din cauza zilelor în care femeile au lipsit. Liderul PNL Alina Gorghiu declară, de Ziua Internaţională Împotriva Violenţei Domestice, că este nevoie de dublarea pedepselor în cazul violenţelor în familie.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Violenţa împotriva femeilor costă Uniunea Europeană 226 de miliarde de euro/ Gorghiu: Este nevoie de dublarea pedepselor în cazul violenţelor în familie

Violenţa împotriva femeilor costă Uniunea Europeană 226 de miliarde de euro (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

Costurile estimate la 226 de miliarde de dolari reprezintă, pe lângă producţia economică pierdută la muncă din cauza zilelor în care femeile au lipsit, costurile serviciilor de sănătate, de asistenţă socială şi de justiţie.

Pe 25 noiembrie, de ziua internaţională a eliminării violenţei împotriva femeilor, Comisia Europeană (CE) îşi propune ca anul 2017 să implice acţiuni care se vor concentra pe stoparea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor.

Comisarul european Věra Jourová face două apeluri pentru propuneri de proiecte care să vină din partea organizaţiilor societăţii civile şi care au ca scop combaterea violenţei domestice împotriva femeilor sau sprijinirea victimelor. Proiectele care ar sprijini femeile să se reîntoarcă la muncă după ce au ieşit din adăposturi reprezintă un exemplu în acest sens. CE este pregătită să aloce şase milioane de euro acestor iniţiative.

Mai mult, CE a făcut disponibile patru milioane de euro pentru ţările din Uniunea Europeană (UE) care vor să implementeze şi să dezvolte practici naţionale de informare, de creştere a gradului de conştientizare şi activităţi educaţionale. Banii ar putea fi destinaţi, spre exemplu, poliţiei sau ministerelor care promovează programele de dezvoltare pentru copii. Propunerile vor fi selectate pe 10 decembrie.

Violenţa împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit în UE, potrivit unui studiu din 2014 al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Una din trei femei cu vârste de cel puţin 15 ani experimentează violenţă sexuală, fizică sau, chiar, de ambele tipuri.

Mai mult, una din trei femei s-a confruntat cu un comportament psihologic abuziv din partea partenerului ei, una din cinci femei a fost urmărită, în timp ce aproape 55% din femei au experimentat agresiuni sexuale. Trei din patru femei din poziţiile de conducere s-au confruntat cu agresiuni sexuale şi una din 20 de femei a fost violată, potrivit datelor transmise de CE.

Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Timişoara, de Ziua Internaţională Împotriva Violenţei Domestice, că PNL a depus o lege, încă neadoptată, legată de dublarea pedepselor în cazul violenţelor împotriva familiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Am iniţiat în ultima vreme două proiecte în acest domeniu. Unul este legat de ordinul de restricţie care se eliberează în 72 de ore, ordin de restricţie care ar rezolva foarte multe din problemele victimelor violenţei domestice. E o lege care a fost îmbunătăţită şi care merită promovată şi cunoscută de publicul din România, pentru că ar putea uşura procedura pe care o victimă a violenţei domestice trebuie să o urmeze. A doua lege foarte importantă legată de acest aspect, depusă acum ceva vreme, dar încă neadoptată, este cu privire la dublarea pedepselor în cazul violenţelor împotriva familiei. E o iniţiativă care cu greu va putea fi respinsă de Parlament. Eu îmi doresc să fie adoptată cât de repede, pentru că este genul de măsură care ne-ar face să conştientizăm că această problemă e una realmente importantă pentru România”, a declarat Alina Gorghiu.

Liderul PNL a adăugat că, în prezent, femeile din România nu sunt bine reprezentate.

“Cred că ar trebui să discutăm, inclusiv astăzi, de femeia în administraţie, în politică şi despre egalitatea de şanse. M-aş bucura să fie un mesaj pozitiv, pentru că vorbim de un procent de 51% femei care nu sunt bine reprezentate şi care, de multe ori, ştiu problemele societăţii mai bine decât altcineva”, a spus Gorghiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici