Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Sistemul impozitului pe venitul global va fi construit după modelul din SUA

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat miercuri seara că sistemul de impozitare pe venitul global şi pe gospodării va fi construit după modelul din Statele Unite ale Americii, enumerând şi principalele deductibilităţi, şi a precizat că acesta nu este o nouă formă de taxare.

Urmărește
1030 afișări
Imaginea articolului Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Sistemul impozitului pe venitul global va fi construit după modelul din SUA

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Sistemul impozitului pe venitul global va fi construit după modelul din SUA

„În noul sistem, toate veniturile realizate într-un an vor fi impozitate cu 10% dacă suma este mai mare de 2.000 de lei, în sensul că până la 2.000 de lei cota este zero, iar ceea ce depăşeşte 2.000 de lei se va impozita cu 10%. Ca structură, am plecat de la modelul din SUA”, a explicat ministrul Finanţelor, într-o emisiune la Antena 3.

Viorel Ştefan a enumerat şi deductibilităţile, adică acele cheltuieli care vor fi scăzute din baza de calcul la impozitul pe venitul global:
- 1.600 de lei pe an pentru familiile care au copii şi care realizează venituri de până la 5.000 de lei;
- 1.200 de lei pe an pentru familiile care au copii şi care realizează venituri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei (familiile cu venituri de peste 10.000 de lei nu vor avea astfel de deduceri);
- asigurările private;
- taxele de şcolarizare a copiilor;
- 400 de euro pe an - contribuţiile la pensii private”
- 400 de euro pe an - asigurările de sănătate;
- abonamentele medicale.

„Aceasta este o listă minimală de deductibilităţi, în prezent suntem în dezbateri cu partenerii din mediul de afaceri şi cu consultanţii fiscali. Am mai putea introduce şi donaţiile acordate de cetăţeni unor ONG-uri, culte sau asociaţii cultural-sportive, precum şi veniturile din plasamente bursiere sau din depozite bancare”, a adăugat Viorel Ştefan.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că, în noul sistem de impozitare, consultantul fiscal este „medicul financiar al gospodăriei fiscale”. Iar gospodăria - din perspectivă fiscală - este „un grup de persoane care pot să fie rude sau să nu fie rude şi care locuiesc în aceeaşi curte ori administrează bunuri comune, respectiv au un patrimoniu comun; acest grup îşi alege un lider care va fi reprezentantul gospodăriei în relaţia cu consultantul fiscal”.

„Ar putea fi în jur de 35.000 de consultanţi fiscali, afând în medie 200 de gospodării per consultant, iar onorariul pe care îl vor primi aceşti consultanţi din partea Ministerului Finanţelor - în medie, 10.000 de lei - va fi destul de atractiv pentru ca specialiştii să vină şi din sistemul privat”, a mai spus ministrul Finanţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici