Viorel Ştefan: Statutul Fondului Suveran şi legea redevenţelor vor fi discutate în Parlament

Statutul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se află acum în dezbatere la Senat, iar legea redevenţelor va intra în dezbatere în această sesiune parlamentară, a declarat luni vicepremierul Viorel Ştefan.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Viorel Ştefan: Statutul Fondului Suveran şi legea redevenţelor vor fi discutate în Parlament

Viorel Ştefan: Statutul Fondului Suveran şi legea redevenţelor vor fi discutate în Parlament

„Fondul Suveran este acum la Senat, cred că în mai-iunie am putea avea o lege adoptată. Abia atunci vom şti după ce reguli va funcţiona şi ce portofoliu va avea”, a spus Viorel Ştefan, care a participat la o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la listarea Transgaz.

„Despre redevenţe, chiar zilele trecute am avut o primă discuţie şi aştept de la Ministerul Economiei o programare, o asumare a unui termen. Apoi, legea redevenţelor va intra în dezbatere parlamentară, pentru că nu putem rezolva o asemenea temă doar la nivel de guvern. Sperăm ca dezbaterea să aibă loc în cursul acestei sesiuni parlamentare”, a mai spus vicepremierul.

Programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) după modelul celor din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia. FSDI va avea o valoare aproximativă de 10 miliarde de euro şi se va putea folosi de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit precum şi de veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Banii astfel rezultaţi vor intra în economie prin „apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie”, dar şi prin „capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren”, se arată în program.

Legea redevenţelor este aşteptată de mai mulţi ani, în condiţiile în care aceste taxe percepute Petrom au îngheţat pe o perioadă de 10 ani de la privatizare. Acum „pachetul legislativ privind taxarea în domeniul hidrocarburilor va conţine, pe lângă o nouă formulă de stabilire a redevenţelor, şi un impozit suplimentar de 20% pe producţia de petrol şi gaze naturale care nu se prelucrează în ţară”, a declarat, în ianuarie 2017, Viorel Ştefan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici