Viorel Ştefan: Veniturile bugetare au crescut cu 11,8% în primele patru luni. Deficitul a finanţat investiţiile | DOCUMENT

În primele 4 luni din 2018, veniturile bugetare au crescut cu 11,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ajungând la 89,6 miliarde de lei, iar deficitul bugetar, de 6 miliarde de lei, a finanţat în proporţie de 98% investiţiile publice, a declarat marţi, la Guvern, vicepremierul Viorel Ştefan.

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului Viorel Ştefan: Veniturile bugetare au crescut cu 11,8% în primele patru luni. Deficitul a finanţat investiţiile | DOCUMENT

Viorel Ştefan: Veniturile bugetare au crescut cu 11,8% în primele patru luni. Deficitul a finanţat investiţiile | DOCUMENT

„Veniturile de 89,6 miliarde de lei din primele 4 luni au provenit din colectările ANAF, dar şi din alte operaţiuni cum ar fi intrările din fonduri europene sau operaţiunile financiare şi de capital”, a precizat vicepremierul, într-un briefing de presă în care nu a avut şi o sesiune de întrebări/răspunsuri.

Oficialul a precizat că aceste cifre „sunt asumate de Guvern, asupra lor nu există nicio îndoială, iar când Ministerul Finanţelor va primi informaţiile integrale vom veni în completare”. Precizarea vine în contextul în care execuţia bugetară este prezentată de regulă la data de 25 ale lunii următoare perioadei de referinţă, iar prezentarea la 4 luni a venit în contextul controverselor create în jurul scăderilor de încasări invocate de Preşedinţia României.

Vicepremierul Viorel Ştefan a ţinut să precizeze că deficitul bugetar, ajuns în primele 4 luni din 2018 la 6 miliarde de lei, „a finanţat în proporţie de 98% investiţiile publice”. „Există o regulă în gestiunea bugetului ca, atunci când se realizează deficite, deficitul să finanţeze investiţiile”, a spus oficialul, arătând că investiţiile de 5,9 miliarde de lei sunt duble faţă de suma de 2,9 miliarde de lei alocată în aceeaşi perioadă din anul trecut.

În legătură cu sumele încasate din TVA, care au crescut uşor faţă de perioada similară, dar au scăzut faţă de programarea pentru luna martie, vicepremierul a explicat că acest lucru se datorează rambursărilor cuvenite investitorilor privaţi. „În luna martie, în economie s-au întors peste 4 miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro, ca sume rambursate din TVA operatorilor economici, iar efectele pozitive se vor reflecta în evoluţiile din perioada următoare, cu siguranţă”, a spus Viorel Ştefan.

De asemenea, referindu-se la scăderea încasărilor din impozitul pe venit (de la 10 la 8,2 miliarde de lei), oficialul a explicat că în acest an cota de impozitare la această categorie a scăzut la 10%, de la 16% în 2017. „Aritmetic vorbind, nerealizarea acestor încasări ar fi trebuit să fie de 36-37%, dar prin creşterea bazei de impozitare şi prin creşterea numărului de locuri de muncă putem spune că efectul negativ a fost absorbit în proporţie de 50%”, a spus Viorel Ştefan.

Cât priveşte Pilonul II de pensii (administrate privat), care primeşte transferuri de la Pilonul I (administrate de stat), Viorel Ştefan a arătat că aceste transferuri au crescut cu 19,7%, de la 493 la 590 de milioane de lei, în condiţiile în care cota contribuţiilor a fost diminuată.

În fine, vicepremierul a mai arătat că în primele 4 luni din acest an cheltuielile de personal au crescut cu 20%, la 26,3 miliarde de lei (faţă de 21,8 miliarde de lei în perioada similară din 2017), argumentând astfel că salariile au crescut.

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunând că acesta este „pe contrasensul logicii economice”, iar PSD nu reuşeşte să urmeze nici măcar propriul program, ajungând să amaneteze viitorul ţării. „S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru al 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuţia finanţelor publice. (...) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor şi impozitelor, pe de altă parte a propus o creştere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru şcoli, au spus ei. Pentru economişti, dar şi pentru cei interesaţi, această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care va fi dusă cu greu la bun sfârşit. Tebuie să vedem cât va mai ţine această iluzie creată de PSD", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a acuzat guvernarea că ignoră investiţiile importante.

„Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi. S-a promis creşterea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a a rămas pe hârtie, deoarece au fost trecute contribuţiile de la angajator la angajat şi s-au anulat practic creşterile. (…) După ceva timp de la guvernarea PSD, nu vedem nici drumuri, nici străzi, nici şcoli, nici spitale, nimic. Totuşi lumea se întreabă de unde vin aceşti bani pentru care vin aceste creşteri. PSD, de fapt, amanetează viitorul ţării, creşte salarii, pensii şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură şi în alte domenii în general. Din contră execuţia bugetară arată că veniturile nu au ajuns la nivelul programului, nu impus de cineva, ci prezentat de propriul guvern, deci nici măcar propriul program nu l-au îndeplinit. Asta arată un lucru trist, că PSD e incapabil să ţină ordine în finanţele publice. După trei premieri şi doi şefi ANAF, certitudinea este lipsa de predictibilitate”, a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici