Stark a mai afirmat că Grecia nu ar trebui să se aştepte la vreo schimbare în regulamentele BCE sau cele ale Uniunii Europene în sprijinul eforturilor guvernului elen de a reduce deficitul bugetar şi de a recâştiga credibilitatea economică.
„Probabil că prima jumătate a anului 2010 va fi ceva mai modestă. Însă sunt şanse mici ca trimestrele care vor urma să aducă o nouă recesiune, ci vor avea mai degrabă caracteristicile unei relansări economcie graduale, accidentată”, a spus Stark într-un riscurs susţinut la Universitatea din Leipzig, Germania.
În acest context, stabilitatea preţurilor nu este ameninţată în prezent de niciun risc, a continuat el, confirmând astfel aşteptările unor analişti privind intenţia BCE de a menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1% pentru cea mai mare parte a acestui an.
Stark a adăugat că nu vor fi efectuate schimbări ale regulilor zonei euro pentru a ajuta Grecia, iar prioritatea principală a guvernului de la Atena ar trebui să fie consolidarea bugetară „completă”.
„Grecia ştie că trebuie să recupereze temele. Aşa cum a spus recent şi preşedintele BCE (Jean-Claude Trichet, n.r.), nu vor fi schimbate regulile, iar în plan politic s-a făcut referire la aplicarea reglementărilor uniunii monetare, aşa cum sunt elaborate în tratatul Uniunii Europene”, a arătat oficialul.
În plus, el a adăugat că şi alte ţări din zona euro trebuie să deseneze strategii de consolidare fiscală şi să îmbunătăţească totodată potenţialul de creştere economică.
Dacă datoria publică devine nesustenabilă, situaţia creată va exercita presiuni asupra dobânzilor, determinând creşterea acestora, ceea ce ar putea conduce la scăderea investiţiilor private, a continuat Stark.
Referitor la băncile din zona euro, reprezentantul BCE a notat că multe instituţii de credit se bazează încă pe măsuri de sprijin. De asemenea, el a subliniat că există semne de înrăutăţire a calităţii creditului, ceea ce ar putea conduce la un nou val de depreciere a activelor bancare.