Vlădescu: Listarea FP are şanse "din ce în ce mai mari" să se realizeze în acest an

Listarea Fondului Proprietatea are şanse "din ce în ce mai mari" să fie realizată în acest an apreciază ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, deşi refuză să avanseze vreun termen pentru finalizarea procesului.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Listarea FP are şanse "din ce în ce mai mari" să se realizeze în acest an

Vlădescu: Listarea FP are şanse "din ce în ce mai mari" să se realizeze în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă sunt şanse pentru ca Fondul să fie listat la bursă în acest an, Vlădescu a răspuns "din ce în ce mai mari", dar nu a dorit să preconizeze şi momentul până la care crede că se va finaliza procesul.

"Susţin aplicarea legii. Legea spune foarte clar că fondul trebuie administrat de către un SAI, care administrează atât portofoliul, cât şi compania în sine. Deci, din acest punct de vedere negocierile contractului de management au fost duse pe o anumită situaţie, care trebuie menţinută (...) Fondul Proprietatea a intrat, în opinia mea, într-o linie dreaptă, în ultima lună, cu semnarea contractului cu Franklin Templeton, care urmează să fie făcută undeva după Adunarea Generală din 10 februarie, când se vor mandata cei îndreptăţiţi să semneze. Este un pas înainte spre listare", a afirmat ministrul Finanţelor, prezent deschiderea şedinţei bursiere.

Guvernul a mandatat la finele lunii ianuarie reprezentanţii statului la Fondul Proprietatea să împuternicească la următoarea AGA persoanele care vor semna forma finală a contractului cu Franklin Templeton Investments pentru administrarea Fondului.

La acea dată, ministrul Finanţelor arăta că acţionarii îl vor mandata pentru semnarea contractului pe preşedintele Comisiei de selecţie a administratorului.

Vlădescu a mai menţionat, marţi, că nu depinde de Ministerul Finanţelor Publice tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea pe sistemul extrabursier al Asociaţiei Brokerilor, ROTC.

Totodată, el a adăugat că scăderea participaţiei statului la Fondul Proprietatea este legată de modul în care funcţionează Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), şi de cât de repede emit primăriile titluri de despăgubire.

"Nu este un program pe care îl putem stabili în interiorul Ministerului de Finanţe. Este o operaţiune care merge înainte, nu putem nici să o accelerăm, nici să o încetinim. Deocamdată suma prevăzută (acţiuni FP în valoare de 8,5 miliarde lei pntru despăgubirea foştilor proprietari- n.r) considerăm că ajunge şi nu există cereri suplimentare", a afirmat ministrul.

Compania Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management. Compania americană a prelungit cu şase luni, până pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea FP, care expira la 6 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici