Vlădescu: Modificarea cotei unice, o variantă pentru 2011

Modificarea cotei unice sau trecerea la un sistem pentru impozitare progresivă a veniturilor reprezintă o variantă de lucru pentru elaborarea bugetului pentru 2011, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Modificarea cotei unice, o variantă pentru 2011

Vlădescu: Subiectul cotei unice este deschis pentru 2011 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cred că tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit pentru 2011. Deocamdată, elaborăm opţiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie să decidă în acord cu partenerii sociali, pentru că e nevoie de consens. (...) Din punctul meu de vedere, subiectul cota unică este deschis", a spus Vlădescu.

El a punctat că, în ceea ce priveşte TVA, opţiunile sunt închise, întrucât nu poate fi luată în calcul o nouă majorare a acestei taxe.

Oficialul MFP a precizat că în prezent se lucrează la un nou sistem de impozitare a proprietăţilor, fiind analizate inclusiv bazele de stabilire a cotelor de impunere, mai ales că în România nu există un sistem de evaluare.

"Trebuie să regândim sistemul de impozitare a proprietăţilor, fără să uităm că există o bază mare de cetăţeni care nu îşi permite să plătească impozite pe proprietate foarte mari. Probabil că nu vor exista majorări pentru marea masă, pentru cineva care, de exemplu, locuieşte în două-trei camere la bloc şi are venituri mici. Creşterile vor fi pentru cei cu număr mare de proprietăţi sau cu proprietăţi consistente", a spus Vlădescu.

El a precizat că elaborarea bugetului pe 2011 va începe cel mai probabil în luna august, după ce vor fi conveniţi indicatorii pentru următorii ani cu experţii FMI şi vor începe discuţiile privind strategia fiscală cu noul consiliu fiscal, care va fi definitivat săptămâna viitoare.

Vlădescu a reamintit că prin înţelegere cu FMI vor fi disponibilizaţi până la finele anului 70.000 de bugetari, dar a adăugat că fiecare instituţie şi autoritate va face propria evaluare a schemei de personal, iar autorităţile locale vor intra pe standardele de cost şi de personal.

Potrivit oficialului MFP, Ordonanţa de Urgenţă privind normele de cheltuieli ale administraţiei locale va fi aprobată săptămâna viitoare.

El a adăugat că prin acest act normativ vor fi reduse, cel mai probabil, şi cotele defalcate care merg la autorităţile locale, dar nu s-a decis încă varianta finală.

Vlădescu a mai spus că, inclusiv la nivelul MFP, se lucrează la o nouă schemă de funcţionare, unde se analizează posibilitatea menţinerii unei administraţii financiare, integrarea Gărzii Financiare într-un sistem unic de control şi externalizarea unităţilor de suport. În prezent, ministerul are 29.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici