- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vlădescu: Sper că nu va mai fi nevoie, pe viitor, ca banii de la FMI să ajungă la buget
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că jumătate din următoarele două tranşe de la FMI vor merge către bugetul de stat, dar speră că nu va mai fi nevoie de alţi bani de la Fond pentru buget până la finalul acordului.
Vlădescu: Sper că nu va mai fi nevoie, pe viitor, ca banii de la FMI să ajungă la buget (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Întrebat dacă, în afară de jumătate din următoarele două tranşe care urmează să fie eliberate către buget, Finanţele vor mai avea nevoie şi de alţi bani de la FMI, Vlădescu a răspuns că speră să nu mai fie nevoie, însă a explicat că acest lucru nu va însemna o încheiere a acordului.
"Nu vom mai aduce bani la bugetul de stat. Ei vor circula normal, la BNR. Acordul vrem să îl încheiem până la final, dar sper să nu mai avem nevoie de o derogare ca să vină bani la bugetul de stat", a spus Vlădescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
Ministrul a adăugat că speră, totodată, ca încasările "să intre în normalitate", astfel încât Finanţele să se poată finanţa coerent, iar creşterea economică să fie reluată.
"Eu cred că România este într-o poziţie suficient de bună ca să poată să se finanţeze independent, dar e foarte bine că în acest moment avem suportul FMI, pentru că acest lucru ne măreşte credibilitatea şi automat ne scade costul", a spus Vlădescu.
Pe de altă parte, referitor la posibile modificări în acordul cu FMI, el a precizat că acestea nu vor fi radicale, ci prin urmare nu vor determina modificări ale principalilor indicatori macroeconomici stabiliţi de cele două părţi.
"Nu sunt măsuri radicale, sunt nişte lucruri tehnice, care nu afectează nici bugetul, nici cheltuielile, nici veniturile şi nici acordul. Nu se presupune o revizuire a acordului", a spus Vlădescu.
El a mai arătat că unele modificări se referă la datele de intrare în vigoare a unor legi.
O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO