Vodafone: Licenţa câştigată de Romtelecom nu încurajează o concurenţă corectă

Acordarea noii licenţe de telefonie mobilă către Romtelecom la un cost de achiziţie mult mai scăzut în comparaţie cu cel plătit de alte companii favorizează operatorul naţional de telefonie fixă, cu implicaţii semnificative asupra cadrului concurenţial, au declarat reprezentanţii Vodafone România.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Vodafone: Licenţa câştigată de Romtelecom nu încurajează o concurenţă corectă

Vodafone: Licenţa câştigată de Romtelecom nu încurajează o concurenţă corectă

"Vodafone îşi va continua demersul în justiţie, considerând că decizia anunţată astăzi (luni - n.r.) nu este de natură să încurajeze o competiţie corectă pe piaţa comunicaţiilor mobile", au declarat reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă.

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a anunţat, luni, că oferta depusă de Romtelecom a fost desemnată câştigătoare în cadrul licitaţiei pentru noua licenţă de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz.

Vodafone România este al doilea operator local de telecomunicaţii mobile, cu 9,256 milioane de utilizatori la finele lunii iunie. În anul 1996, compania a plătit 75 milioane de dolari pentru una din cele două licenţe GSM scoase la licitaţie de statul român. Licenţa este valabilă 15 ani.

Alături de Orange România, Telemobil şi RCS&RDS, Vodafone România a atacat în contencios administrativ şi fiscal actul normativ care reglementează acordarea licenţei, solicitând suspendarea executării HG 61/2008 privind procedura de selecţie a licenţei de telecomunicaţii.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti la 3 iulie, primul termen având loc la 21 august. Marţi, 9 septembrie, este programat un nou termen în acest dosar.

"Aşa cum s-a exprimat şi Consiliul Concurenţei, acţionarii operatorilor care deţineau licenţe de comunicaţii mobile nu erau eligibili să participe la licitaţie. Prin decizia anunţată astăzi (luni - n.r.), obiectivul iniţial al autorităţilor, de a creşte competiţia pe piaţa telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, acţionarii majoritari ai Cosmote şi Romtelecom având acum două licenţe", au mai spus reprezentanţii Vodafone România.

În replică, directorul juridic şi relaţii publice al Romtelecom, Cătălin Dima, spune că "abia" acum, prin câştigarea acestei licenţe, se va crea un cadru echitabil pentru desfăşurarea competiţiei pe piaţa comunicaţiilor din România, în special în zona serviciilor de broadband mobil, din care consumatorii din România vor avea doar de câştigat.

"De altfel, grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piaţa românească care nu deţinea o licenţă care să permită furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone şi Orange, care au licenţe şi de 3G, şi de Wimax, de RCS&RDS, care are licenţă 3G, şi de Telemobil (Zapp Mobile), care are atât licenţă CDMA în banda de 450 MHz, cât şi 3G", a spus Dima.

El a adăugat că, prin avizul favorabil pentru HG 61/2008 acordat de Consiliului Concurenţei încă din noiembrie 2007, Romtelecom poate participa la procedura de selecţie pentru acordarea licenţei întrucât grupul din care facem (OTE - n.r.) parte nu deţine nicio licenţă de comunicaţii electronice mobile de bandă largă (broadband mobil).

Romtelecom este controlată de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine un pachet de acţiuni reprezentând 54,01% din capitalul social al operatorului român.

La rândului său, Romtelecom deţine 30% din subsidiara locală a grupului elen de telecomunicaţii mobile Cosmote, controlată, de asemenea, de OTE.

ANRCTI a anunţat, la 20 august, că licitaţia pentru licenţa de utilizare a frecvenţelor 410-415 şi 420-425 MHz va continua în condiţiile stipulate de HG 61/2008, recenta precizare a Consiliului Concurenţei, care ar elimina trei dintre cele patru oferte depuse, neavând bază legală.

"Deşi Consiliul Concurenţei a făcut recent publică opinia sa potrivit căreia termenul «operatori» din HG 61/2008 include şi grupurile din care aceştia fac parte, ANRCTI consideră că nu există baza legală pentru a da termenului de «operatori» o altă interpretare decât cea care reiese din conţinutul articolului 3 al acestui act normativ, coroborat cu dispoziţiile OG 34/2002 şi Legii 527/2002, potrivit cărora «operatorul» este «o persoană care instalează, operează, controlează sau pune la dispoziţie terţilor o reţea de comunicaţii electronice sau elemente ale infrastructurii asociate […]»", a declarat fostul preşedinte al ANRCTI, Dan Georgescu, la acea dată.

Conform HG 61/2008, la procedura de selecţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de comunicaţii mobile, inclusiv de bandă largă, şi care furnizează sau pot furniza reţele şi servicii de comunicaţii mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea frecvenţelor 410-415 MHz şi 420-425 MHz.

Prevederea împiedică participarea companiilor Orange, Vodafone, RCS&RDS, Telemobil şi Cosmote la această licitaţie.

Potrivit ANRCTI, în acest context, în care termenul de "operator" nu poate fi interpretat decât prin raportare la definiţiile existente în legislaţia de specialitate, respectiv în sensul în care conţinutul normei legale cuprinde doar persoana care instalează, operează, controlează sau pune la dispoziţie terţilor o reţea de comunicaţii electronice, iar nu şi alte persoane aflate în conexiune cu aceasta, instituţia trebuie să permită participarea la procedura de selecţie tuturor celor patru ofertanţi anunţaţi anterior.

"Până la pronunţarea de către instanţă a unei decizii de suspendare sau de anulare a HG 61/2008, ANRCTI nu are altă opţiune decât continuarea procedurii de acordare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe 410-415 şi 420-425 MHz", a spus fostul preşedinte ANRCTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici