"Ministrul Vosganian are mandat să discute şi, ulterior, vom veni cu propuneri care să elimine aşa-zise neconcordanţe. Nu se pune problema reducerii sau eliminării taxei. Probabil că vor fi modificate anumite aspecte de ordin pur tehnic, referitoare la valoarea în vamă a vehiculelor la care nu se poate aplica o taxă mai mare decât valoarea lor reziduală", a spus Tăriceanu.
El a amintit că taxa auto nu reprezintă o măsură fiscală, ci a fost introdusă de Guvern pentru a proteja mediul şi a stopa importul de maşini second-hand, conform reglementărilor UE de limitare a emisiilor de noxe.
"Nu văd de ce România şi-ar deschide uşile pentru a importa vehicule poluante", a spus Tăriceanu, arătând că România nu va face "pe placul" industriei din ţările Europei Occidentale care încearcă să scape "de toate vechiturile" şi că ar fi un non-sens să se permită importul autovehiculelor uzate după ce maşinile vechi din ţară au fost scoase din circulaţie printr-o primă de casare.
Comisia Europeană (CE) a trecut, miercuri, la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile de la Bucureşti având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor CE, care va înainta, în caz contrar, o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.
Executivul european a argumentat decizia prin faptul că reglementările în vigoare sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
Comisarul european pentru taxe Laszlo Kovacs a declarat, miercuri, pentru RFI, că a avut în cursul dimineţii o convorbire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-a explicat că "emisia de CO2 a unei maşini mici şi vechi poate fi egală cu cea a unui Porsche Carrera nou-nouţ" şi că sumele colectate de stat ca taxă auto trebuie restituite.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, se află, marţi, la Bruxelles, unde va avea şi o discuţie cu Laszlo Kovacs pe tema taxei auto.