- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volksbank: Avem circa 2.200 de clienţi nemulţumiţi; problemele de reputaţie vor fi uitate într-un an
Volksbank România a redus numărul clienţilor nemulţumiţi la mai puţin de 3% dintre persoanele care au contractate credite, a declarat Lucian Cojocaru, vicepreşedinte pentru retail al băncii, care consideră că problemele de reputație vor fi uitate în proporție de 95-99% peste un an.
"Eu cred că multe dintre problemele cu OUG 50, care asta ne creează nouă practic probleme de reputație, vor fi uitate în proporție de 95-99% peste un an de zile. Nu o să mai ştie nimeni de ele. O să treacă de la sine. Nimeni nu este veşnic nervos. Te enervezi, îți trece, ajungi la un nou nivel de comunicare, pe când relațiile cu clienții noştrii sunt foarte lungi pe termene de 20-30 de ani", a spus Cojocaru, într-o conferinţă de presă.
Volksbank România are pe segmentul de retail un portofoliu de 155.000 de clienţi activi, iar 75.000 au contractate credite.
Potrivit lui Cojocaru, clienţii băncii nu mai au motivele existente în toamnă pentru a-şi refinanţa creditele, atât din punct de vedere emoţional, cât şi al preţului creditelor.
"Oricât de bune ar fi ofertele prin preț, este foarte greu să intri sub prețurile pe care le avem astăzi la clienți. Ordonanţa 50 şi problemele din toamnă au fost un impuls emoțional, provocate de o lege discutabilă, dar a fost un impuls", a arătat vicepreşedinte pentru retail al băncii.
Preşedintele Volksbank România, Johann Lurf, a declarat că pierderile generate de OUG 50 sunt greu de estimat, dar o apreciere în mare indică o pierdere de circa 10 milioane de euro.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX în luna martie că Volksbank România a solicitat în instanţă despăgubiri de la Guvern şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru daunele provocate de OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, indicând o sumă iniţial determinabilă de aproximativ un milion de euro.
Reprezentanţii Volksbank România au confirmat informaţia, dar nu au dorit să ofere alte detalii.
Banca a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune în contencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată.
Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucureşti şi tot în contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia a formulat şi pretenţiile împotriva statului român.
Banca este reprezentată în instanţă de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Potrivit unor surse judiciare, suma înscrisă în cererea de chemare în judecată nu reprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor ar putea fi mult mai mare.
Pe de altă parte, acţiunea poate fi interpretată şi ca o măsură a managementului în încercarea de a demonstra că a depus toate diligenţele pentru ca banca să nu-şi asume în mod automat pierderile patrimoniale.
OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi a comsioanelor de risc, precum şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Ulterior, Camera Deputaţilor a modificat unele prevederi ale ordonanţei astfel încât doar anumite articole să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi prevederile conform cărora creditorul poate refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte dacă titularul de credit este bun-platnic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO