- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volksbank despre reglementările BNR: Impact neutru pentru bănci. Piaţa este oricum moartă
Noile reglementări ale BNR sunt corecte din punct de vedere prudenţial şi vor avea un impact neutru asupra băncilor, pentru că piaţa este oricum "moartă", însă restricţionarea creditării va nemulţumi potenţialii clienţi, afirmă Lucian Cojocaru, vicepreşedinte Volksbank pe zona de retail.
Volksbank despre reglementările BNR: Impact neutru pentru bănci. Piaţa este oricum moartă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Creditarea, cât este ea acuma, va fi şi mai mult frânată. Pentru bănci rezultatul este neutru, oricum piaţa este moartă", a declarat Cojocaru pentru MEDIAFAX.
BNR a prezentat marţi spre dezbatere publică un proiect care prevede, printre altele, că împrumuturile pentru consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea creditului, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Sunt nişte măsuri pe care orice autoritate de reglementare este normal le ia pentru că BNR se uită la nişte cifre, gradul de risc, gradul de îndatorare, cursul de schimb, şi ia măsurile necesare. Din perspectiva lor sunt măsuri corecte. Din perspectiva clienţilor, normal că acest lucru nu este convenabil", a spus Cojocaru.
Pentru creditele imobiliare, debitorul va trebui să deţină un avans de cel puţin 15% din valoarea imobilului la finanţările în lei, de 30% pentru creditele în euro şi de 40% în cazul finanţărilor în alte devize străine, se mai arată în proiectul BNR.
Întrebat dacă această cerinţă va duce la scăderea preţurilor la locuinţe pentru că populaţia va avea acces mai greu la credite, Cojocaru a afirmat că există această posibilitate, însă este una limitată.
Oficialul Volksbank a arătat că elementul determinant pentru relansarea creditării este evoluţia economiei în ansamblu şi mai puţin modificarea reglementărilor.
"Nu poate spune nimeni dacă şi când se va relansa creditarea pentru că factorii care stau la baza creditării sunt mai degrabă economici. Problema principală în materie de retail este îndatorarea, faptul că salariile au scăzut şi că în perioada de boom s-au luat foarte multe credite", a mai spus Cojocaru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate