Volksbank nu a reuşit să vândă participaţia la RZB, iar testele de stres se apropie ameninţător

Grupul bancar austriac Volksbank nu a reuşit încă să vândă participaţia de 6% din acţiunile Raiffeisen Zentralbank (RZB), au declarat marţi reprezentanţii băncii, în timp ce soarta diviziei internaţionale este încă incertă şi rezultatele testelor de stress din UE se apropie, transmite Reuters.

Urmărește
4 afișări

Ziarul austriac Der Standard scrie marţi că grupul Volksbank şi acţionarii RZB au convenit asupra unui preţ de circa 485 milioane euro pentru participaţia deţinută la Raiffeisen Zentralbank, însă detaliile tranzacţiei încă nu au fost stabilite.

Reprezentanţii celor două părţi au reiterat că sunt în continuare în negocieri, refuzând însă să dea alte detalii.

Volksbank contează pe vânzări de active pentru a-şi consolida rezervele de capital. Rezultatele testelor de stress efectuate de autorităţile europene în sistemul bancar urmează să fie publicate luna viitoare. Volksbank este a patra bancă din Austria după valoarea activelor.

Analiştii consideră că vânzarea participaţiei la RZB şi a operaţiunilor est-europene controlate prin compania Volksbank International (VBI) reprezintă componente de importanţă fundamentală pentru încercarea băncii de a trece testele de stress.

Surse apropiate discuţiilor au declarat anterior că principalul candidat pentru preluarea VBI ar fi banca rusă de stat Sberbank, care nu ar dori, potrivit presei austriece, să preia şi operaţiunile din România înainte de restructurarea şi readucerea acestora pe profit. Volksbank România este cea mai mare divizie din cadrul VBI.

Directorul general al Sberbank, German Gref, a fost recent la Viena pentru a face o ofertă de 750 milioane euro pentru VBI, au afirmat persoane apropiate situaţiei.

Directorul general al Volksbank, Gerald Wenzel, a arătat în aprilie că se aşteaptă că banca să treacă testele de stres. El a refuzat să comunice rata capitalului de rang întâi a băncii, însă "nota de trecere" în cadrul testelor de stres este la 5% din activele ponderate la risc.

Rata capitalului de rang întâi în raport cu întreaga expunere a băncii a urcat la 9,4% la finele anului trecut, de la 9,2% în 2009, însă testele de stres au o abordare mai exigentă în privinţa capitalului acceptat pentru calcularea acestui indicator.

Volksbank International controlează zece bănci din nouă ţări în Europa Centrală şi de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, România, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina.

Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia (1,4 miliarde de euro).

Grupul Volksbank a anunţat în decembrie că intenţionează să vândă 51% din VBI, preţul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alţi acţionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank şi Banca Populară Caisse d'Epargne.

Surse bancare au declarat în aprilie pentru MEDIAFAX că Sberbank vrea să preia toate activele VBI din Europa Centrală şi de Est cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici