- Home
- Economic
- VIENA, (25.08.2011, 17:31)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an
Volksbank AG, care a picat luna trecută testul european de stres, riscă să fie naţionalizată după ce a anunţat, joi, că nu va plăti dividende, inclusiv pentru participaţia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.
Urmărește
560 afișări
Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Din cauza situaţiei economice dificile şi a aplicării strategiei companiei pentru 2015, plata dividendelor pentru acţiuni şi participaţiile de capital nu poate avea loc în 2012, pentru anul financiar 2011", se arată într-un comunicat al băncii.
Volksbank, care a primit un ajutor guvernamental de un miliard de euro în 2009, nu va plăti dividende dacă înregistrează pierderi calculate după regulile austriece de raportare financiară.
Banca nu a mai plătit dividende de când a primit ajutorul guvernamental.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Statul austriac are dreptul să primească acţiuni la Volksbank, dacă banca nu reuşeşte să plătească dividende în acest an, a declarat Harald Waiglein, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.
"Vom evalua situaţia şi vor alege o soluţie în avantajul contribuabililor", a arătat Waiglein.
Austria a naţionalizat două bănci după prăbuşirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit să preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank şi Dexia, în noiembrie 2008, şi Hypo Alpe-Adria Bank International în decembrie 2009.
Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro în acest an.
În trimestrul al doilea, Volksbank a avut pierderi de 31 milioane euro, după un profit de 7 milioane euro cu un an în urmă, din cauza revizuirii în scădere a investiţiilor financiare, mai ales a valorii obligaţiunilor elene, potrivit raportului financiar semestrial.
În primele şase luni, banca a obţinut un profit net de un milion de euro, rezultatul fiind influenţat negativ de investiţiile financiare, inclusiv de provizioanele pentru deţinerile de obligaţiuni elene.
Provizioanele de risc au scăzut în primul semestru cu 64 milioane euro faţă de primul semestru din 2010, la 130 milioane euro, în pofida condiţiilor economice dificile din unele regiuni din Europa Centrală şi de Est.
Cea mai mare scădere a fost înregistrată pe segmentul de retail, datorată în primul rând diviziei de leasing şi operaţiunilor din România, potrivit raportului.
Profitul înainte de plata taxelor pe segmentul de retail a crescut cu 9 milioane euro faţă de intervalul similar din 2010, la 30 milioane euro, susţinut în principal de scăderea provizioanelor la divizia de leasing şi la cea din România.
Autorităţile austriece de reglementare monitorizează îndreaproape Volksbank, după ce banca s-a aflat printre cele opt instituţii de credit care nu au trecut testul de stres aplicat de UE instituţiilor financiare europene.
Raportul Tier 1 al băncii, care măsoară soliditatea financiară, a fost de 4,5%, sub nivelul minim de 5% impus de Autoritatea bancară Europeană.
"Am vorbit ieri (miercuri n.r.) cu reprezentanţii Volksbank, care sunt convinşi că măsurile pe care le-am convenit vor fi continuate", a declarat Helmut Ettl, co-preşedite al Autorităţii Austriece pentru Pieţe Financiare.
El a precizat că reducerea activelor ponderate în funcţie de risc va duce la o structură mai bună a capitalului.
Banca, cu sediul în Viena, a convenit pe 14 iulie vânzarea activelor diviziei est-europene VBI, cu excepţia operaţiunilor din România, către banca rusă Sberbank, şi a reiterat joi că tranzacţia va fi finalizată în semestrul al doilea.
Volksbank vrea totodată să vândă participaţia de 5% la Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, înainte de sfârşitul acestui an, pentru a consolida capitalul.
Banca anticipează că vânzarea VBI va reduce activele ponderate în funcţie de risc cu şapte miliarde de euro, aproape un sfert din total, potrivit datelor testului de stres.
Vânzarea deţinerii la RZB va aduce Volksbank un câştig de 164 milioane euro.
Volksbank a vândut anul trecut divizia imobiliară Europolis şi caută cumpărători pentru divizia de leasing şi operaţiunile din România, notează Bloomberg.
Preşedintele sucursalei din România, Johann Lurf, a declarat la sfârşitul lui iulie că "Volskbank AG este interesată inclusiv pentru vânzarea sucursalei din România, dar o schimbare de acţionariat nu va avea loc mai devreme de 3-5 ani".
VBI înglobează operaţiunile Volksbank din afara Austriei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina.
Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).
Volskbank a reiterat în raportul semestrial că principalii proprietari, un grup de bănci regionale cooperatiste din Austria, vor să răscumpere în acest an o primă tranşă din ajutorul de stat primit. Astfel, 300 de milioane de euro din capitalul de stat vor fi înlocuite cu acţiuni comune noi.
Luna trecută, Ministerul austriac de Finanţe a anunţat că statul este pregătit să acorde ajutor financiar suplimentar, dacă este cazul, având şase miliarde de euro în fondul său de stabilitate financiară.
DZ Bank şi Munich Re din Germania şi Raiffeisen Zentralbank Oesterreich deţin participaţii minoritare la Volksbanken.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe