Volksbank România cere un milion de euro Guvernului şi ANPC pentru daunele produse de OUG 50

Volksbank România a solicitat în instanţă despăgubiri de la Guvern şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru daunele provocate de OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, indicând o sumă iniţial determinabilă de aproximativ un milion de euro, potrivit unor surse oficiale.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Volksbank România cere un milion de euro Guvernului şi ANPC pentru daunele produse de OUG 50

Volksbank România cere un milion de euro Guvernului şi ANPC pentru daunele produse de OUG 50 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul procesului în care a solicitat anularea Ordonanţei 50/2010, Volksbank a solicitat despăgubiri Guvernului pentru pagubele înregistrate ca urmare a promovării şi aprobării actului normativ. Executivul a primit foarte rău această cerere, mai ales că ordonanţa a fost modificată în Parlament în sensul cerut de băncile comerciale, iar legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu", au declarat declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Reprezentanţii Volksbank România au confirmat informaţia, dar nu au dorit să ofere alte detalii.

Banca a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune în contencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată.

Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucureşti şi tot în contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia a formulat şi pretenţiile împotriva statului român.

Banca este reprezentată în instanţă de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Potrivit unor surse judiciare, suma înscrisă în cererea de chemare în judecată nu reprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor ar putea fi mult mai mare.

Pe de altă parte, acţiunea poate fi interpretată şi ca o măsură a managementului în încercarea de a demonstra că a depus toate diligenţele pentru ca banca să nu-şi asume în mod automat pierderile patrimoniale.

Friedhelm Boscherta, directorul general al Volksbank International, care deţine Volksbank România, a anunţat, recent, că banca austriacă a înregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioane euro în România. La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8 milioane euro, România fiind singura piaţă unde a fost înregistrat un rezultat negativ.

OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi a comsioanelor de risc, precum şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Ulterior, Camera Deputaţilor a modificat unele prevederi ale ordonanţei astfel încât doar anumite articole să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi prevederile conform cărora creditorul poate refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte dacă titularul de credit este bun-platnic.

Băncile au fost obligate ca până la finele lunii septembrie să modifice contractele de credite semnate înainte de iunie 2010 pentru a fi în conformitate cu OUG 50 prin acte adiţionale, intrate în vigoare prin semnarea de către clienţi sau în mod automat, prin acceptare tacită.

Potrivit legii 288/2010, actele adiţionale semnate de clienţi în conformitate cu prevederile OUG 50 îşi produc efectele, în timp ce creditorii şi populaţia au dreptul de a solicita anularea actelor adiţionale care nu au intrat în vigoare prin semnare de către debitori.

BNR a dat publicităţii mai multe simulări privind eventuale pierderi, estimate la sute de milioane de euro, care ar fi fost provocate băncilor prin recalcularea dobânzilor la creditele în derulare cu rate variabile în funcţie de indici de referinţă (ROBOR, EURIBOR, LIBOR), ultima analiză fiind realizată chiar la solicitarea şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici