Volksbank se aşteaptă să revină pe profit în România în 2011

Volksbank International se aşteaptă să revină pe profit în România anul acesta, după o pierdere de 31,4 milioane de euro în 2010, şi va continua analiza eficienţei reţelei de sucursale.

Urmărește
14 afișări

Pierderea Volksbank România a fost anul trecut cea mai mare dintre cele zece bănci operate de Volksbank International în nouă state din Europa Centrală şi de Est, potrivit raportului financiar anual al VBI. Doar Ucraina a mai înregistrat anul trecut pierderi, de 10,6 milioane de euro.

"Numai Volksbank România a înregistrat o pierdere semnificativă anul trecut", a afirmat directorul general al Volksbank International, Friedhelm Boschert.

Volksbank estimează că operaţiunile din România ar putea reveni în acest an pe profit.

"Ne aşteptăm ca România să genereze profit din nou în 2011. Anul trecut am implementat un nou model de afaceri în România, prin care procesele interne sunt analizate şi optimizate. În plus, am testat sistemele de evaluare a riscului şi am trecut la reguli complet noi în privinţa colectării împrumuturilor cu scadenţa depăşită", a afirmat Armin Huber, membru în consiliul de director al Volksbank International.

Banca a lansat o serie de produse financiare noi pentru a îmbunătăţi rezultatele din România.

"În prezent, aducem banca din România pe calea cea bună prin mai multe iniţiative în privinţa vânzărilor - inclusiv mai multe produse complet noi", a spus el.

Totodată, procesul prin care au fost închise mai multe sucursale ale grupului VBI în 2010 va continua în România, a spus Christophe Descos, reprezentantul în consiliul de administraţie al Băncii Populare Caisse d'Epargne, unul dintre acţionari.

"În 2010 am analizat din nou toate sucursalele din reţeaua noastră în privinţa serviciilor şi profitabilităţii. Rezultatul este că am închis 35 de sucursale. Analiza continuă încă în România, unde pot fi aşteptate schimbări suplimentare", a declarat Descos.

La sfârşitul anului trecut, Volksbank avea 547 de sucursale, din care 236 în România. În primul trimestru al anului, Volksbank International a renunţat la încă 62 de unităţi, ajungând la o reţea de 485. Numărul anagajaţilor Volksbank România se situa la sfârşitul anului la 1.373, din totalul de 5.362 la nivelul grupului. Din cele 236 de sucursale controlate de Volksbank în România la sfârşitul anului trecut, 55 erau în regim de franciză.

La începutul lunii iunie, vicepreşedintele băncii Lucian Cojocaru declara că reţeaua de sucursale a Volksbank în România este formată din 155 de de unităţi teritoriale, iar banca intenţionează să investească în modernizarea reţelei trei milioane de euro.

Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active al Volksbank, cu 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia (1,4 miliarde de euro).

Volksbank controlează zece bănci din nouă ţări în Europa Centrală şi de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, România, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina. În plus, Volksbank International este prezentă pe piaţa bancară din Austria.

Potrivit cotidianului austriac Die Presse, citând surse din piaţa financiară rusă, directorul general al Sberbank, German Gref, s-a aflat, marţi, la Viena, intenţionând să propună o ofertă de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International, preţul mai mic cu 30% decât cel vizat iniţial de grupul Volksbank putând fi explicat prin excluderea din tranzacţie a diviziei din România.

Gref a confirmat, miercuri, că analizează Volksbank International, potrivit Bloomberg.

"Discutăm despre o tranzacţie care ar implica Volksbank International", a spus Gref, aflat la o reuniune la Viena a organizaţiei regionale a Forumului Economic Mondial. Şeful Sberbank a refuzat să comenteze asupra detaliilor tranzacţiei.

Grupul Volksbank a anunţat în decembrie că intenţionează să vândă 51% din VBI, preţul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alţi acţionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank şi Banca Populară Caisse d'Epargne.

Cotidianul rus Vedomosti a anunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală a negocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI.

Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că Sberbank vrea să preia toate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici