Vor creşte taxele în 2025? Ce răspunde ministrul Finanţelor la întrebarea care ţine în priză milioane de români

Deficitul bugetar începe să cântărescă greu în balanţa stabilităţii economice. Cheltuielile statului au ajuns la 3% din PIB în prima jumătate a anului, iar analiştii prognozează o creştere până 7-8% din PIB până la încheierea lui 2024, mult peste ţintele propuse.

Urmărește
1678 afișări
Imaginea articolului Vor creşte taxele în 2025? Ce răspunde ministrul Finanţelor la întrebarea care ţine în priză milioane de români

Vor creşte taxele în 2025? Ce răspunde ministrul Finanţelor la întrebarea care ţine în priză milioane de români

În acest context, creşterea taxelor , este un scenariu din ce în ce mai adus în discuţie de analiştii financiari, acesta fiind unul dintre instrumentele de corecţie al derapajului. Marcel Boloş, ministrul finanţelor, a infirmat la ZF Live discuţiile privind creşterea TVA din 2025 şi introducerea impozitului progresiv, în contextul în care guvernul care va fi ales va trebui să înceapă un plan de reducere a deficitului bugetar.

„Nu s-a pus în discuţie acest lucru sub nicio formă (creşterea de TVA şi impozitul progresiv – n. red.). Încercăm să nu ne atingem de ceea ce înseamnă taxa pe valoare adăugată. Sigur, aici sunt declaraţii peste declaraţii în spaţiul public. Sub nicio formă n-am luat în calcul impozitul progresiv. Cota unică cu sistem de deductibilităţi a agreat-o şi domnul prim-ministru. Ca şi alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri“, a declarat  Marcel Boloş, ministrul finanţelor, în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Ministrul Finanţelor mai subliniază că România este atractivă pentru investitori datorită stabilităţii fiscale şi al situaţiei fiscalităţii în general. Astfel, potrivit acestuia, creşterea taxelor fără alte măsuri suplimentare iese din discuţie tocmai pentru a nu perturba mediul de afaceri şi a împinge investitorii către alte ţări vecine.

„Sistemul fiscal, predictibilitatea fiscală, stabilitatea fiscală sunt toţi parametrii care sunt luaţi în calcul de către investitori. E foarte important ca România să-şi păstreze avantajul fiscal într-o piaţă extrem de competitivă la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Marcel Boloş la ZF Live.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici