Vosganian afirmă că Băsescu dă semnale contradictorii în relaţia României cu Rusia

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat marţi seara că România transmite Rusiei semnale contradictorii "la cel mai înalt nivel", indicându-l pe preşedintele Traian Băsescu.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Vosganian afirmă că Băsescu dă semnale contradictorii în relaţia României cu Rusia

Vosganian afirmă că Băsescu dă semnale contradictorii în relaţia României cu Rusia

"România dă semnale foarte contradictorii, la cel mai înalt nivel, faţă de Rusia", a spus Vosganian, la întoarcerea din Viena, unde a participat la semnarea acordului de cooptare a companiei germane de utilităţi RWE în consorţiul care intenţionează să construiască gazoductul Nabucco.

Întrebat cine împiedică existenţa unor relaţii politice favorabile cu Rusia, Vosganian a răspuns: "Preşedintele".

"Eu vorbesc de redeschiderea relaţiilor diplomatice cu Rusia, care a fost o temă pe care mulţi, după revoluţia din 1989, s-au temut să o facă, de teamă să nu fie acuzaţi de nostalgie", a afirmat Vosganian.

O altă cauză a răcirii relaţiilor României cu Rusia este orientarea pro-europeană a României.

"Concentrându-se pe statele din Uniunea Europeană, România şi-a dezechilibrat politica externă, diplomaţia economică, faţă de altele", a spus Vosganian, care a adăugat că o situaţie similară există şi în privinţa Chinei şi a Indiei.

Vosganian a spus că Rusia este deschisă unor relaţii politice cu România, dar aşteaptă un semnal similar din partea statului român.

"Trebuie să dăm un semnal politic", a spus Vosganian.

Ministrul a spus că discuţiile cu Rusia ar putea avea loc într-un context politic favorabil, dar situaţia actuală a relaţiilor cu această ţară se traduce printr-un deficit comercial al României de 3,5 miliarde de euro anual, din care 98% reprezintă hidrocarburile.

Un dezavantaj al lipsei legăturilor cu Rusia este reprezentat de inexistenţa importurilor de gaze directe din Rusia, care sunt asigurate doar de intermediari, care practică preţuri cu până la 10% mai mari faţă de preţul de achiziţie.

România importă din Rusia prin intermediari circa 40% din consumul anual la nivel naţional, care se situează la circa 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

"Până în 2011, când vor expira contractele cu Wintershall şi Conef, trebuie să normalizăm relaţiile cu Rusia", a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Winteshall şi Conef sunt companii care furnizează României gaze naturale importate din Rusia. România nu are importuri de gaze directe din Rusia, ci apelează la intermediari, printre care se numără şi cele două companii menţionate.

Vosganian a afirmat că cele două companii importatoare practică preţuri cu cel puţin 10% mai mari pentru gazele pe care le aduc în ţară din Rusia faţă de preţul la care le achiziţionează, ceea ce produce pierderi pentru România.

Anterior, ministrul Economiei şi Finanţelor afirmase, referindu-se la posibilitatea ca Gaz de France să intre în acţionariatul Nabucco, că "România este deschisă către orice dezvoltare ulterioară a proiectului, iar afirmaţia preşedintelui Băsescu trebuie înţeleasă ca un aspect de protocol normal".

Traian Băsescu a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, că a convenit cu acesta ca firma franceză de stat Gaz de France să fie asociată proiectului Nabucco şi să primească sprijin din partea României în acest fel.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici