- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.02.2013, 14:44)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat până la jumătatea anului
Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat până la jumătatea acestui an, pentru că altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciază că soluţionarea din partea Comisiei Europene pe această temă nu va veni curând.
Urmărește
343 afișări
Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat până la jumătatea anului (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Comisia Europeană are o mecanică internă. Cred că media în soluţionarea notificărilor privind ajutoarele de stat nu este foarte încurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu, care înseamnă până la jumătatea acestui an, asta e dorinţa noastră", a afirmat Vosganian.
El a arătat că ministerul nu poate presa Comisia Europeană să soluţioneze mai repede notificarea pe care autorităţile române au trimis-o cu privire la aprobarea acordării ajutorului de stat la Oltchim, însă a prezentat în notificare urgenţa situaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Evaluarea Comisiei este să vadă dacă nu cumva în toamna anului trecut Oltchim a beneficiat de ajutor de stat. Un exemplu de întrebare de la Comisia Europeană a fost: «Care sunt furnizorii publici ai Oltchim faţă de care combinatul nu a plătit sau şi-a amânat plăţile?» Apoi, dacă creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-şi recupera banii? Şi dacă vom lua bani de la bancă dacă nu îi vom da pe salarii. Banii pentru salarii trebuie să vină din producţie", a mai spus Vosganian.
El a precizat că a avut săptămâna trecută o discuţie cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) şi responsabilul cu portofoliul concurenţei, care a primit informarea iniţială a Ministerului Economiei. CE a solicitat ulterior detalierea unor evenimente, respectiv informaţii suplimentare începând cu anul 2007 în legătură cu relaţiile dintre Oltchim şi unii parteneri comerciali ai combinatului, precum AVAS sau Electrica.
"Domnul Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei, împreună cu un grup interministerial au terminat într-o săptămână informarea, un termen de trei ori mai scurt decât cel solicitat. El pleacă astăzi la Comisia Europeană. L-am rugat pe domnul Ciocănea după ce va fi lecturat astăzi şi mâine (documentul - n.r.) să efectueze la începutul săptămânii viitoare o deplasare la Bruxelles unde să vadă care sunt ecourile cu privire la această informare. Eu sper ca ea să închidă dezbaterea privind existenţa unui ajutor de stat prealabil şi să putem trece la analiza notificării pe care am transmis-o privind ajutorul de stat", a arătat Vosganian.
Citeşte şi:
Vosganian: Vom numi până pe 15 martie administratorii speciali şi conducerea operativă la Oltchim
Ca o soluţie imediată la problemele de finanţare ale Oltchim, reprezentanţii Ministerului Economiei încearcă împreună cu administratorii judiciari ai combinatului să reevalueze toate ipotecile acestuia pentru a vedea unde găsesc resurse, raportând valoarea de piaţă a creanţei la valoarea ipotecii, astfel încât să poată negocia cu băncile obţinerea unui împrumut.
"Cred că nu există companie mai ipotecată decât Oltchimul. Noi încercăm, cu ajutorul administratorilor judiciari, să reevaluăm toate ipotecile şi acolo unde putem să renegociem să mai găsim resurse pentru a fi invocate în faţa băncilor pentru alte credite. Eu am nevoie de două luni de linişte, în care voi încerca să găsesc un management privat şi să am bani pentru salarii", a spus Vosganian.
El a menţionat că are pe birou "vreo cinci" planuri de reorganizare a Oltchim, dar fiecare dintre acestea ridică întrebarea "de ce nu au fost aduse până acum?".
"Luni o să explic acest lucru celor care au făcut moţiunea referitoare la Oltchim", a mai adăugat Vosganian.
La jumătatea lunii februarie Vosganian a avut o întâlnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) şi responsabilul cu portofoliul concurenţei, în care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.
Citeşte şi:
Vosganian i-a cerut comisarului european Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim
Vosganian i-a spus lui Almunia că intrarea în insolvenţă a combinatului chimic este o măsură "de bază", iar statul român vrea ca activitatea Oltchim să ontinue pe segmentele viabile, în paralel cu restructurarea şi reorganizarea companiei.
La sfârşitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care preciza că intenţionează să acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finanţarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum şi un ajutor de stat sub formă de garanţii de stat pentru un împrumut de 25 milioane de euro acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile. ale combinatului.
Oltchim este în insolvenţă. Potrivit administratorilor judiciari, principalele motive pentru care Oltchim a ajuns în această situaţie sunt achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei.
Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eşuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Vosganian: Vom numi până pe 15 martie administratorii speciali şi conducerea operativă la Oltchim
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe