Vosganian: Există auspicii favorabile ca România să obţină compensări din investiţia de la Krivoi Rog

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Suceava, că există auspicii favorabile ca România să obţină compensări pentru investiţia de la combinatul de la Krivoi Rog în condiţiile în care autorităţile ucrainene intenţionează să privatizeze combinatul.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Există auspicii favorabile ca România să obţină compensări din investiţia de la Krivoi Rog

Varujan Vosganian (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Vosganian a spus, într-o conferinţă de presă, că a discutat, săptămâna trecută, cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti despre urgentarea soluţionării problemei investiţiei româneşti în combinatul de la Krivoi Rog.

El a afirmat că i-a transmis ambasadorului că rezolvarea acestei probleme ar fi un semnal foarte puternic pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Ucraina.

Vosganian a spus că va merge la Kiev şi că doreşte ca în această vizită să fie însoţit de oameni de afaceri români.

Ministrul Economiei a precizat că situaţia de la Krivoi Rog este complicată, dar că există auspicii favorabile ca România să poată să recupereze din investiţia de opt sute de milioane de dolari făcută acolo.

"La Krivoi Rog este o situaţie destul de complicată pentru că România a blocat acolo vreo opt sute de milioane de dolari. Dintre toate ţările care au participat se pare că România era cea mai puţin convinsă că va cădea comunismul pentru că până în ultima zi România a continuat să investească", a spus ministrul.

El a arătat că din cele 800 de milioane de dolari investite de România există un dezacord cu partea ucraineană privind nivelul investiţiilor recepţionate şi a menţionat că la acest combinat investiţiile au fost făcute în perioada când funcţiona Uniunea Sovietică, care a făcut un anumit partaj şi că erau implicate state care acum nu mai există, cum ar fi RDG sau Cehoslovacia.

"România a avut o contribuţie impresionantă. România a construit acolo un oraş şi trebuie să găsim o formulă prin care România să recupereze o parte cât mai mare din investiţia sa. Cred că auspiciile sunt favorabile de această dată pentru că se pare că Ucraina doreşte să privatizeze acea unitate. Dacă Ucraina doreşte să privatizeze, această privatizare nu se poate face fără acordul României şi din sumele obţinute din privatizare România ar trebui să-şi obţină partea ei pentru că se pare că de la autorităţile ucrainene nu sunt şase să obţinem compensări", a spus Vosganian.

"Am cerut ambasadorului Ucrainei ca guvernul să desemneze un reprezentat de nivel diplomatic echivalent cu care să încep dialogul", a mai spus Vosganian.

Constructia combinatului a fost începută în 1983, iar lucrările s-au oprit în 1997.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici