- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2013, 13:49)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: Industria de apărare va fi inclusă în conceptul mai larg de siguranţă naţională
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la deschiderea "EXPOMIL 2013", că, prin Strategia de apărare a ţării, industria de apărare din România va fi inclusă în concepul mai larg de siguranţă naţională, pentru a-i da posibilitatea unor oportunităţi de natură economică.
Urmărește
199 afișări
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (Imagine: Marius Dumbrăeanu/Mediafax Foto)
Vosganian a subliniat că produsele industriei de apărare nu pot fi vândute dacă autorităţile propriei ţări nu sunt interesate de ele.
"Coincidenţa face ca, tocmai în aceste zile, să fim implicaţi într-o amplă acţiune de restructurare a industriei de apărare din România, acţiune în care sunt implicate principalele autorităţi din domeniu - Guvernul României, care a format un comitet interministerial (...) care are ca sarcină elaborarea Strategiei de apărare a ţării, ce va fi supusă dezbaterii CSAT şi vom avea, după prima oară pentru multă vreme, o perspectivă pentru a include industria de apărare din România în concepul mai larg de siguranţă naţională, dar de a-i da, în acelaşi timp, posibilitatea unor oportunităţi de natură economică", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul a menţionat că industria de apărare care se află în coordonarea Ministerului Economiei a avut în anul 2013 câteva rezultate promiţătoare, la nivelul forţei de muncă fiind oferite câteva sute de locuri de muncă şi există o serie de contracte care fac din acest an un an bun din perspectiva viitorului şi în seria ultimilor ani.
Vosganian a mai arătat că ministerul pe care îl conduce, împreună cu Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, discută modalităţile de susţinere şi de implicare a industriei de apărare în Strategia de apărare a României.
"Este limpede că nu poţi vinde produsele industriei de apărare dacă autorităţile propriei ţări nu sunt interesate de ele. Prima confirmare a valorii unei producţii a industriei de apărare este dată de felul în care ea este utilizată în propria ţară. Este important ca, odată cu lărgirea exporturilor, să avem, în acelaşi timp, o bună colaborare atât în ceea ce priveşte modernizarea echipamentelor existente, cât şi îmbunătăţirea acestora prin producţia industriei de apărare", a declarat ministrul Economiei.
El a adăugat că în acest an a fost pornită o acţiune amplă de restructurare a patrimoniului industriei de apărare, care într-o anumită măsură este excedentar, pentru că se referă la un alt tip de oraganizare, care a fost înainte de 1990, un patrimoniu care grevează asupra costurilor unităţilor.
"Cred că este mult mai potrivit ca o parte a acestui patrimoniu imobiliar să fie pus la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a fi introduse în circuitul economic", a spus ministrul.
Potrivit lui Varujan Vosganian, în prezent se desfăşoară o acţiune de restructurare a situaţiei financiare a acestor unităţi, care sunt grevate de datorii, el adăugând că discuţiile Ministerului Economiei cu Ministerul de Finanţe sunt deosebit de avansate în această privinţă.
"Sperăm să eliberăm industria de apărare din România de această povară nemeritată şi care vine în special din sistemul de arierare promovat mai ales în ultimul deceniu al secolului trecut", a afirmat el.
Ministrul a mai menţionat că industria de apărare se va angrena în viziunea de ansamblu a Guvernului, ceea ce înseamnă competitivitate, utilizarea instrumentului asocierii cu investitori şi chiar privatizare.
În acesta sens, el a dat ca exemplu faptul că, în prezent, unităţile industriei aeronautice sunt obiectul unor discuţii cu posibili parteneri pentru a fi mai bine introduse în circuitul economic naţional.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, au participat, joi, la ceremonia de deschidere a Expoziţiei Internaţionale pentru Echipament Militar - "EXPOMIL 2013", care are loc la Complexul expoziţional Romexpo. Timp de patru zile vor fi expuse sisteme şi echipamente militare din dotarea forţelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, produse atât de firme din industria românească de apărare, cât şi de companii străine. Începând cu anul 1999, acest eveniment se înscrie în circuitul manifestărilor internaţionale din domeniul apărării şi este organizat de România, cu o periodicitate de doi ani.
Directorul general al Romarm, Dan Tache, a declarat, luni, că 2012 a fost cel mai prost an din istoria companiei, fiind înregistrate pierderi de 800.000 de lei, în condiţiile în care anul anterior, 2011, a fost foarte bun. El a mai spus că pentru compania înfiinţată în 2000, anul 2013 este, la fel ca şi 2011, un an bun.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe