Vosganian: Inflaţia va coborî sub 3% până în 2010, iar în 2014 România va adera la zona euro

Rata inflaţiei va coborî sub pragul de 3% până în anul 2010, iar în 2014 România va trece la moneda euro, cele două obiective fiind susţinute de dezvoltarea rapidă a economiei, a declarat, vineri, la Nisa, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, citat de International Herald Tribune.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Inflaţia va coborî sub 3% până în 2010, iar în 2014 România va adera la zona euro

Vosganian: Inflaţia va coborî sub 3% până în 2010, iar în 2014 România va adera la zona euro

Performanţele economice vor permite tranziţia la euro în perioada 2012-2014, a afirmat Vosganian, prezent la reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Preţurile de consum au coborât în luna august cu 0,09%, iar inflaţia anuală (septembrie 2006-august 2007) a ajuns la 8,02%. Rata medie lunară a inflaţiei din primele opt luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,3% în perioada similară a anului precedent. În 2007, România a înregistrat o inflaţie de 6,57%.

Creşterea economică reală din primul semestru s-a accelerat semnficativ comparativ cu perioada similară din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentând niveluri record pentru România. Anul trecut PIB-ul a urcat cu 6%.

O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) pentru o perioadă de doi ani (2012-2014 în cazul României).

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, România îndeplineşte doar un criteriu din cele necesare adoptării monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetară, dar nu respectă prevederile legate de inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.

Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata medie a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 4,4% în iulie.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM 2, demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II în anul 2012. În perioada de doi ani, se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici