- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008
Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor plătite de populaţie pentru gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, a declarat, vineri, la Bazna, judeţul Sibiu, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Vosganian: Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008
"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist. (...) Alinierea preţurilor la gaze se va face de aşa manieră să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.
Preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor plătite de populaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, preţul urmând să ajung- la 360-365 dolari/1.000 metri cubi, potrivit unor surse din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"Este prematur să se evalueze impactul acestei creşteri asupra populaţiei, dar cu siguranţă va fi unul şi s-ar putea să fie destul de important. Analiza nu este încă finalizată, urmează să fie evaluat şi rolul altor elemente în stabilirea noilor preţuri, cum ar fi coşul de gaze la consumator, raportul leului faţă de euro şi dolar sau tarifele de distribuţie care vor intra în vigoare de anul viitor", au declarat, marţi, sursele citate.
Cauzele principale ale creşterii preţului sunt scumpirea petrolului, care s-a apropiat de nivelul record de 100 dolari pe baril, şi majorarea operată de Rusia pentru livrările în statele europene. Prin compania de stat Gazprom, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei.
Preţul gazelor importate de România se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.
Sursele citate au adăugat că, pentru moment, preţul gazelor din producţia internă, care se situeză la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, nu va creşte, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate