- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: România trebuie să se reindustrializeze şi să privatizeze aproape toate companiile de stat
România trebuie să se reindustrializeze şi să "ardă nişte etape" pentru a dezvolta industriile de vârf, iar cele mai multe companii de stat trebuie privatizate, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
Vosganian: România trebuie să se reindustrializeze şi să privatizeze aproape toate companiile de stat
"Toate companiile de stat trebuie privatizate, în afară de barajul de la Vidraru sau Porţile de Fier, deci Hidroelectrica, în afară de reactoarele pe care le-am construit, în afară de Trangaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de apărare şi anumite tronsoane ale căilor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat. (...) Facem o strategie de reindustrilizare, să ducem România în direcţia în care se îndreaptă lumea. Rulmenţi ca suedezii nu o să facem, de aceea este bine să ardem nişte etape şi să ţintim industrii de vârf", a afirmat Vosganian la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
România a privatizat o serie de companii de stat din 1989 până în prezent, astfel că statul mai deţine monopol doar în sectorul producţiei de electricitate din surse convenţionale. Investiţiile private în sectorul energetic au vizat preponderent sursele alternative, atrase însă de ajutorul de stat consistent acordat de Guvern.
Vosganian a arătat că unele privatizări au fost reuşite, altele au fost mai puţin bune, dar statul trebuie să vândă în continuare cea mai mare parte a companiilor pe care încă le controlează.
"Ar fi foarte îmbucurător să nu mai rămân cu aproape nimic, pentru că un ministru nu trebuie să fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat", a adăugat Vosganian.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat joi, la la ZF Power Summit, că Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă de la jumătatea anului trecut, trebuie divizată şi a reluat ideea înfiinţării unor companii mixte de energie. Proiectul creării unor companii energetice mari a mai fost avansat în urmă cu câţiva ani de oficiali guvernamentali, dar nu a fost concretizat.
Întrebat ce părere are despre ideea spargerii Hidroelectrica, ministrul Economiei a afirmat că nu deţine elementele necesare pentru a se pronunţa, dar a arătat că în perioada 2007-2008, când a fost ministru al Economiei, nu a încurajat această idee, întrucât ar fi însemnat să "irosească timp", iar în acea perioadă obiectivele sale prioritare erau "investiţiile şi dezvoltarea".
"În 2007, 2008, când eram ministrul Economiei, eu nu am încurajat această iniţiativă, dar nu am elementele necesare să mă pronunţ. Nu am agreat din mai multe motive, unul că eram angrenat într-un proces de listare la bursă, în al doilea rând că erau nişte branduri şi fiecare pe vremea aceea avea un program amplu de investiţii. Pe vremea aceea, companiile nu erau obligate să dea la buget de stat 85% din profit, aveam planul pentru acel cablu subteran cu Turcia, aşa că am zis să las lucrurile aşa, pentru că a le sparge, a crea un management nou, ar trebui să renegociez toate contractele pe care le au toate companiile cu băncile şi listarea la bursă, mă va face să irosesc timp. Pentru noi, în 2007 şi 2008, investiţiile şi dezvoltarea erau pe primul loc", a arătat Vosganian.
Listarea la bursă şi privatizarea multor companii de stat, în special din sectoarele energetic şi de transport pe calea ferată, se află pe agenda Guvernului de mai mulţi ani, însă deocamdată au fost puţine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amânate. Angajamentele asumate de Executiv cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană vizează aceste obiective.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO