- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vrei să iei un credit? Ziarul Financiar îţi dă 7 sfaturi de bază ca să nu ajungi să ai rate mai mari decât poţi plăti
Gradul de îndatorare al românilor la bănci, adică raportul dintre ratele lunare la creditele contractate şi venitul disponibil, a depăşit pragul de 20% în 2013, potrivit unei analize ZF. Ce ar trebui să ştii astfel încât să iei cele mai potrivite decizii în alegerea unui credit? Cum poţi afla ce produs de creditare ţi se potriveşte cel mai bine? Ziarul Financiar îţi dă cele mai importante sfaturi dacă vrei să iei un credit.
Vrei să iei un credit? Ziarul Financiar îţi dă 7 sfaturi de bază ca să nu ajungi să ai rate mai mari decât poţi plăti (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)
1. Spune-mi ce salariu ai ca să îţi spun ce credit poţi lua
Salariul este unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate care determină accesul unui potenţial client la un anumit tip de credit, potrivit bancherilor, însă nu unicul. Pe lângă salariul clientului, banca analizează şi situaţia familiei înainte să acorde un credit - dacă persoana în cauză este căsătorită, dacă soţul/soţia are venit propriu, dacă are copii sub 18 ani – precum şi istoricul operaţiunilor bancare, vârsta, firma pentru care lucrează sau tipul de job, spune Stefan Willems, director general al Easy Credit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Aşadar, o persoană singură, cu un venit net de 3.000 de lei pe lună poate obţine suma maximă admisă de Programul Prima Casă, sau puţin peste 60.000 de lei în cazul unui credit de nevoi personale, iar ratele lunare nu ar trebui să depăşească 35% din venit, consideră Liviu Andrei, director executiv al Alliance Finance Broker.
2. Fă-ţi singur calculele: cât poţi plăti la bancă lunar?
Conform normelor actuale, gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din venit pentru clienţii cu profil mic de risc, ponderea optimă situându-se în intervalul de 30-50%, aşa încât după plata ratei, clientului să-i rămână suficiente fonduri pentru a-şi acoperi celelalte cheltuieli.
Pentru a se stabili ponderea optimă este necesar să se cunoască profilul şi comportamentul financiar al fiecărui client, consideră Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance. Spre exemplu, este necesar să se ştie procentul coşului zilnic în venit, bugetul de cheltuieli personale, un fond pentru cheltuieli neprevăzute, precum şi programarea cheltuielilor sezoniere, spune ea.
Citeşte analiza integrală privind alegerea unui credit pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului