Vreme se va întâlni cu reprezentanţii OTE pentru stabilirea calendarului listării Romtelecom

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii grupului elen OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom, pentru a discuta etapele calendarului de listare pe piaţa de capital a titlurilor deţinute de stat la operatorul naţional de telefonie fixă.

Urmărește
7 afișări

"Solicitarea a venit din partea grupului elen OTE. Ne vom întâlni, cel mai probabil, la finele săptămânii viitoare şi vom discuta etapele calendarului de listare pe piaţa de capital a titlurilor deţinute de stat la Romtelecom", a spus Vreme.

La finele lunii mai, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că OTE nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar că ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi că a propus fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România.

"OTE precizează că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totuşi, dacă circumstanţele se schimbă OTE ar putea să-şi reconsidere poziţia", se arăta în comunicatul Ministerului Comunicaţiilor dat publicităţii la 30 mai.

În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE a menţionat că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.

La propunerile OTE, Ministerul Comunicaţiilor trebuia să înainteze grupului elen o poziţie oficială, care încă nu a fost transmisă până în prezent, potrivit ministrului.

Totodată, Vreme a declarat, în 6 iunie, că Ministerul Comunicaţiilor a agreat propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România şi că vrea să listeze pe piaţa de capital titlurile deţinute de stat la viitoarea entitate, operaţiune care ar putea avea loc peste 12 luni.

"Între cei doi operatori există numeroase sinergii şi, în cazul în care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toată gama de servicii de telecomunicaţii - telefonie fixă şi mobilă, Internet fix şi mobil, televiziune prin cablu şi prin satelit. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare va creşte", a declarat Vreme la acea dată.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE - 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%.

Ministrul Comunicaţiilor a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului. Tot atunci, el a evaluat pachetul deţinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânat până la finele lunii mai.

În februarie, Vreme declara că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30%, care va fi majorată la 40%, şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

În 2010, compania a raportat o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.

Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici