- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vremea extremă afectează recoltele din întreaga lume
Vremea extremă afectează recoltele din întreaga lume, aducând cu sine ameninţarea creşterilor de preţuri pentru alimente, costurile fiind deja aproape de cele mai mari din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.
Sursa foto: profimedia
Cel mai grav îngheţ din Brazilia din ultimele două decenii a adus o lovitură mortală tinerilor copaci de cafea din cel mai mare cultivator din lume. Inundaţiile din regiunea specializtă în creşterea porcilor din China au afectat fermele şi au sporit ameninţările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare şi seceta au uscat culturile de pe ambele părţi ale frontierei SUA-Canada. Iar în Europa ploile torenţiale au generat riscuri legate de apariţia bolilor fungice la cereale şi au blocat tractoarele în câmpurile îmbibate cu apă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Preţul cafelei a crescut cu 17% săptămâna aceasta şi a depăşit 4 dolari pe kilogram pentru prima dată din 2014. Dar îngheţul recent din Brazilia este doar ultimul exemplu din seria de nenorociri care a lovit fermierii locali anul acesta. Brazilia se confruntă, de asemenea, cu o secetă care a epuizat rezervele pentru irigaţii.
Seria de nenorociri subliniază ceea ce oamenii de ştiinţă avertizează de ani de zile: schimbările climatice şi volatilitatea meteorologică asociată vor face din ce în ce mai dificilă producerea de hrană suficientă pentru lume, cele mai sărace naţiuni înregistrând de obicei cea mai grea lovitură. În unele cazuri, urmează tulburări sociale şi politice.
Indicele preţurilor la alimente al FAO, organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură a crescut timp de 12 luni consecutive până în mai, înainte de a se reduce în iunie la 124,6 puncte, în creştere cu 34% faţă de anul precedent. Indicele măsoară preţurile internaţionale ale unui coş de produse alimentare.
Nicio altă industrie nu este mai la mila soarelui, a ploii şi a căldurii decât agricultura, unde schimbările vremii pot răsturna norocul unui fermier peste noapte. Este, de asemenea, o industrie care a devenit extrem de globalizată şi concentrată, atfel încât un eveniment meteorologic extrem într-un singur loc îşi va transmite undele în toată lumea.
Brazilia, de exemplu, este cel mai mare furnizor de zahăr şi suc de portocale din lume şi un producător cheie de porumb şi soia. Mai reprezintă aproximativ 40% din recolta mondială de cafeaua arabică.
„Nu există nicio altă ţară din lume care să aibă acest fel de influenţă asupra condiţiilor pieţei mondiale - ceea ce se întâmplă în Brazilia afectează pe toată lumea”, a spus Michael Sheridan, director de aprovizionare la Intelligentsia Coffee din Chicago.
Dar în prezent vremea extremă pare să afecteze aproape fiecare regiune a globului.
Condiţiile secetoase din Canada, împreună cu căldura record, au declanşat sute de incendii, care au facut ca mii de vagoane feroviare care transportau cereale pentru export au goale timp de săptămâni în provincia vestică Columbia Britanică.
Seceta se face simţită în Canada, în provincia Prairie şi în nordul SUA, obligându-i pe fermieri să vândă grâu şi orz ca furaje pentru animale. Preţurile pentru grâul de primăvară din regiune, varietatea folosită la fabricarea făinii pentru covrigi şi a aluatului de pizza au atins recent cele mai mari valori din ultimii opt ani. Chiar şi fructele de mare din nord-vestul Pacificului au fost victime ale căldurii extreme şi ale impactului acesteia asupra vieţii marine.
Inundaţiile din provincia centrală chineză Henan, un hub pentru producţia agricolă şi alimentară, par să fie limitate deocamdată, dar sunt atent urmărite. În timp ce unele ferme de porci şi culturi de porumb au fost afectate de ploile abundente din ultima perioadă, cea mai mare parte a producţiei este situată departe de regiunile cele mai afectate.
O îngrijorare mai mare este răspândirea potenţială a bolilor animalelor, inclusiv peste porcină africană, din care China şi-a revenit după o epidemie devastatoare în 2018, care a eliminat aproape jumătate din efectivele de porci. Ministerul agriculturii a avertizat vineri despre riscurile crescânde ale epidemiilor la animale după dezastrul din Henan.
Imaginile dramatice ale oraşelor inundate din Germania şi Belgia în această lună se adaugă celor ale verii mai umede decât de obicei în toată Europa. Ploaia a dus la întârzieri în recoltare şi vine după îngheţuri care au afectat culturile, de la sfecla de zahăr până la pomi fructiferi, şi a devastat podgorii din Franţa şi din alte zone.
În timp ce producţia europeană de grâu este de aşteptat să crească în acest an, o parte din recoltă ar putea ajunge să treacă la hrănirea animalelor de fermă. Acest lucru ameninţă transporturile către Africa de Nord, care se bazează pe importurile de cereale de înaltă calitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO