Wall Street a închis vineri în declin, însă a finalizat săptămâna în urcare cu peste 6%

Bursa de la New York a închis, vineri, în scădere cu circa 2%, însă a finalizat săptămâna în urcare cu peste 6% comparativ cu nivelul din 20 martie, cele cinci şedinţe fiind dominate de evenimentele din sectorul financiar şi informaţiile privind evoluţia economiei americane.

Urmărește
5 afișări

Declinul de vineri a fost generat de tranzacţii speculative pe fondul creşterilor din zilele anterioare, piaţa reacţionând, totodată, la comentariile directorilor marilor bănci, care au indicat că martie a fost o lună mai nefavorabilă pentru instituţiile de credit în comparaţie cu ianuarie şi februarie, transmite Reuters.

În urma unei întrevederi cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, directorul general al băncii JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat că luna martie a fost "puţin cam dură". Acţiunile instituţiei au căzut cu 5% în urma comentariului.

Ulterior, reprezentanţii Bank of America au anunţat că afacerile celei mai mari bănci americane "au frânat" în martie faţă de primele două luni.

Afirmaţiile pesimiste ale oficialilor celor două instituţii contrastează cu declaraţiile entuziaste de la jumătatea lunii, când directorii anunţau un început de an fulminant, generând creşterea indicelui S&P 500 cu 20% faţă de minimul ultimilor 12 ani, atins pe 9 martie.

În contextul declinului general din sectorul financiar, acţiunile Citigroup au pierdut 6,8%, în timp ce indicele KBW al sectorului bancar a pierdut 3,28%, rămânând însă cu 56% peste minimul istoric atins la 6 martie.

Indicele Dow Jones industrial average a coborât vineri cu 1,87%, iar S&P 500 a scăzut cu 2,03%. Nasdaq Composite a înregistrat un declin de 2,63%.

Totuşi, faţă de nivelurile de la finele săptămânii anterioare, Dow Jones a urcat cu 6,8%, S&P 500 a crescut cu 6,2%, iar Nasdaq a avansat cu 6%.

Guvernul american a prezentat, în această săptămână, un nou program de eliminare a activelor toxice din bănci, care va ajuta sectorul cu circa 1.000 miliarde de dolari, prin parteneriate publice private cu investitori americani. Mai mulţi miliardari şi oameni de afaceri au anunţat deja că vor lua parte la iniţiativa guvernului.

Anunţarea planului, precum şi publicarea mai multor seturi de statistici care au indicat creşterea sectorului rezidenţial şi industriei bunurilor durabile în februarie, au generat creşteri atât pe bursele de la New York, cât şi la Tokyo şi pe marile pieţe europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici