Wall Street Journal: Datele economice indică o Europă în două viteze

Industria prelucrătoare din Germania a crescut în ianuarie pentru prima oară în ultimele şapte luni, încetinind declinul la nivelul zonei euro, astfel că regiunea ar putea evita o contracţie economică severă în primul trimestru, dar riscul restrângerii creditării ameninţă redresarea.

Urmărește
582 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Datele economice indică o Europă în două viteze

Wall Street Journal: Datele economice indică o Europă în două viteze (Imagine: Shutterstock)

Riscul de limitare a finanţărilor este evidenţiat de un sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană (BCE) care sugerează că băncile vor înăspri în curând condiţiile de creditare, din cauza impactului crizei datoriilor suverane, relatează Wall Street Journal (WSJ).

Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii din industria prelucrătoare, calculat de Markit Economics, a crescut de la 46,9 puncte în decembrie la 48,8 puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Indicele se află totuşi sub pragul de 50 de puncte, ceea ce arată că activităţile au scăzut faţă de luna precedentă.

"Industria prelucrătoare din zona euro a început 2012 surprinzător de bine, sugerând că regiunea ar putea evita să revină în recesiune", a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Îmbunătăţirea modestă a acestui indice este cel mai recent semnal că economia din zona euro s-a stabilizat în ianuarie, după o contracţie estimată de analişti pentru ultimul trimestru de anul trecut.

Stabilizarea sugerează că BCE nu va reduce din nou dobânda de politică monetară săptămâna viitoare, în special având în vedere inflaţia ridicată din ianuarie, de 2,7%, cu mult peste ţinta băncii centrale, de până la 2%.

BCE a redus dobânda cheie în noiembrie şi decembrie, rata revenind astfel la minimul record de 1%.

Sondajul BCE în rândul băncilor sugerează pe de altă parte că în acest an ar putea avea loc o înrăutăţire a condiţiilor economice pentru companii şi consumatori, în condiţiile în care băncile restrâng creditarea de teama crizei datoriilor, dar şi din cauza reglementărilor mai stricte.

Băncile din cele 17 ţări ale uniunii monetare anticipează că vor înăspri condiţiile de acordare a creditelor, în primul trimestru, după ce au luat deja astfel de măsuri în ultimele trei luni ale anului trecut.

Avertismentele băncilor vin după ce BCE le-a acordat în decembrie împrumuturi pe trei ani de aproape 500 de miliarde de euro.

BCE va pune şi în februarie la dispoziţia băncilor această facilitate de finanţare nelimitată.

Sondajul BCE indică faptul că finanţarea de la banca centrală nu va duce la creşterea creditelor de consum şi corporatiste, a declarat Ben May, analist la compania de consultanţă Capital Economics.

Acest fapt sugerează că redresarea va fi de scurtă durată, zona euro se află încă într-o situaţie precară, fiind improbabil să evite reintrarea în recesiune în acest an, consideră May.

Mai mult decât atât, revenirea industriei prelucrătoare maschează diferenţele mari dintre ţări.

În timp ce un număr mic de state, precum Germania şi Austria, dau semne de revenire, altele continuă să aibă perspective negative, în special cele din centrul crizei datoriilor.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, activităţile industriale au crescut pentru prima oară din septembrie, indicele Markit atingând 51 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

Activităţile au scăzut însă din nou în Franţa, Italia, Spania, Grecia şi Irlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici