- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.02.2020, 11:45)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Wall Street Journal: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii
Epidemia de coronavirus, care a infectat mai mult de 16.000 de persoane, a perturbat lanţurile comerciale şi de aprovizionare la nivel mondial, a scăzut preţurile activelor şi a obligat companiile multinaţionale să ia decizii dure, relatează Wall Street Journal.
Urmărește
8325 afișări
WSJ: Coronavirusul închide economia Chinei pentru restul lumii
Izolarea Chinei, pe fondul epidemiei, o situaţie rară pentru un astfel de centru economic vital, afectează întreaga lume. SUA, precum şi guvernele din Europa şi Asia aplică noi reglementări pentru a bloca accesul celor veniţi din China, în timp ce marile companii aeriene şi-au suspendat zborurile, iar companiile au scos din conducere expatriaţii.
„Apelurile pe care le primesc sunt: „Nu ştim ce să facem. Angajaţii noştri intră în panică", spune Rachel Conn, avocat la Nixon Peabody LLP. „Nu s-au confruntat niciodată cu o situaţie de genul acesta.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Apple Inc. a declarat că în weekend că va închide toate magazinele şi birourile din China până pe 9 februarie. Compania, care angajează 10.000 de persoane în China, ia în calcul oprirea fabricilor care produc componente pentru produsele pe care le vinde în întreaga lume.
Criza testează întregul sistem economic global, fiind, de asemenea, un test al puterii Chinei în calitate de consumator şi a capacităţii SUA de a rezista.
Levi Strauss & Co., care în octombrie şi-a deschis cel mai mare magazin din China, în oraşul Wuhan, centrul epidemiei, se numără printre brandurile internaţionale care au închis împreună mii de puncte de vânzare din întreaga ţară, inclusiv McDonald's şi Starbucks.
Fabricile chineze analizează posibile opriri ale activităţii şi perturbări ale forţei de muncă, ameninţând planurile de producţie ale Apple, Tesla sau Anheuser-Busch InBev.
Scăderea cererii de ţiţei, al cărui preţ a căzut cu 16% de când China a identificat coronavirusul, determină Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, să convoace o întâlnire de urgenţă miercuri. China este cel mai mare importator de petrol din lume, iar oraşul Wuhan, unde a apărut virusul, este unul dintre hub-urile esenţiale pentru aprovizionarea cu petrol şi gaze. Doi mari clienţi pentru petrolul saudit, China National Chemical Corp. şi Hengli Petrochemical, cu o capacitate de rafinărie de aproape un milion de barili pe zi, îşi reduc achiziţiile.
Compania de consultanţă în energie JLC Network Technology Co. din Beijing a raportat o scădere de 15% a producţiei rafinăriilor doar în ultima săptămână.
Bursele chineze au scăzut brusc luni dimineaţă, câns s-au redeschis după vacanţa începută pe 23 ianuarie. Indicele de referinţă Shanghai Composite a scăzut cu 8,1%, iar indicele compozit Shenzhen a scăzut cu 8,6%.
Coronavirusul explică şi o mare parte din scăderea cu 3,7% a indicelui Dow Jones de la recordul atins pe 17 ianuarie, eliminând câştigurile din acest an.
Giganţii farmaceutici, instituţiile financiare şi multinaţionalele tehnologice încep să-şi evacueze forţa de muncă expatriată din întreaga China, potrivit Tammy Krings, directorul executiv al ATG Travel Worldwide. Alte companii îşi mută angajaţi din China timp de trei până la şase luni. Unele familii merg până acolo încât caută noi şcoli pentru copiii lor - ceea ce înseamnă că ar putea definitiv.
Boston Consulting Group a solicitat personalului din China să lucreze de acasă o săptămână în plus după sărbători şi a amânat toate călătoriile în China continentală pentru următoarele trei săptămâni.
Într-o mişcare dramatică, transportatorii aerieni printre care American Airlines Group, Delta Air Lines şi United Airlines Holdings şi-au suspendat temporar zborurile către China, în timp ce turiştii şi-au anulat planurile de călătorie iar echipajele au evitat să zboare. Singapore a declarat că va opri vizitatorii din China, în timp presiunea creşte în Hong Kong pentru a-şi bloca graniţa cu continentul.
De când virusul a apărut pentru prima dată în Wuhan, cel mai mare oraş din centrul Chinei, la sfârşitul lunii decembrie, acesta a ucis mai mult de 300 de persoane, în principal în China continentală. Până în prezent, există aproximativ 140 de cazuri în 20 de ţări în afara Chinei continentale, inclusiv opt în SUA.
Virusul pare să fie mai puţin mortal decât SARS, care a ucis aproximativ 10% dintre bolnavi. Până în prezent, aproximativ 2% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus au murit. De asemenea, boala se transmite mult mai greu decât rujeola.
Guvernul Chinei a reacţionat cu furie la restricţiile apărute la frontiere şi la anulărilezborurilor. "Acest tip de reacţie ar putea înrăutăţi lucrurile", a scris sâmbătă Ministerul Chinez de Externe pe contul său de Twitter. „Nu este modul corect de a face faţă pandemiei.”
Vorbind separat sâmbătă, în condiţiile în care banca centrală a Chinei şi alte agenţii au acordat sprijin economiei, un vicepreşedinte al Comisiei de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China a descris drept solide fundamentele economice din ţară şi a prezis că orice slăbiciune a pieţei va fi probabil de scurtă durată.
În urmă cu un deceniu şi jumătate, când SARS a zguduit lumea, China reprezenta o parte relativ mică a economiei globale. Astăzi, este responsabilă pentru aproape o cincime din produsul intern brut global atunci când este ajustat cu veniturile, mai mult decât cele 15% ale SUA, modificând zicala care spune că atunci când America strănută, lumea răceşte.
Economia Chinei, puternic îndatorată, încetineşte. Zece economişti chestionaţi de The Wall Street Journal şi-au redus aşteptările cu privire la creşterea economică a Chinei din primul trimestru, cu peste un punct procentual, până la o medie de 4,9%.
Pe de altă parte, o scădere a sosirilor chinezilor în SUA, călătorii cei mai cheltuitori din lume, este unul dintre factorii care ar putea acum să afecteze creşterea a Statelor Unite din primul trimestru.
Economiştii spun că virusul nu reprezintă o ameninţare serioasă pentru expansiunea economică a Statelor Unite, ce durează de mai bine de zece ani, dar că acest lucru s-ar putea schimba dacă virusul se extinde mai mult.
Goldman Sachs a declarat vineri că se aşteaptă ca virusul să reducă producţia Statelor Unite cu 0,4 - 0,5 puncte procentuale în primul trimestru, urmată de o creştere a creşterii în al doilea trimestru, cu un impact minim asupra creşterii economice a întregului an. Goldman proiectează producţia americană se va extinde cu o rată anuală de 1,7% în primul trimestru.
Multe state aplică proceduri de carantină în realţia cu China. Vineri, guvernul american a declarat că non-americanii care au vizitat China vor sta în carantină 14 zile la sosire, în conformitate cu avertismentul OMS că virusul poate rămâne nedetectat în respectiva perioadă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cetăţenii americani care au călătorit în Hubei.
O estimare a costurilor crizei este imposibilă. Anul trecut, OMS a declarat într-un raport că a urmărit 1.483 de evenimente epidemice în 172 de ţări între 2011 şi 2018. Cele mai scumpe din istoria recentă includ 40 de miliarde de dolari pierdute din cauza SARS în 2003 şi până la 55 de miliarde de dolari în timpul epidemiei de gripă porcină, din 2009, în ambele fiind implicată China. Un focar de Ebola în Africa de Vest a costat, din 2014 până în 2016, 53 de miliarde de dolari.
Unele catastrofe anterioare, inclusiv inundaţiile din Thailanda în 2011 şi cutremurul şi accidentul nuclear din acelaşi an de la Fukushima, Japonia, au dus la schimbări de lungă durată ale lanţurilor de aprovizionare, chiar şi după remedierea problemelor imediate. Unele companii internaţionale au căutat deja să se mute din China înainte de izbucnirea virusului, pe fondul intensificării tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi al creşterii costurilor cu forţa de muncă din China.
Nu este sigur când viaţa normală va fi reluată. Sute de milioane de chinezi evită în prezent să îşi părăsească locuinţele, eliminând tradiţionalul impuls de consum din perioada vacanţei de Anul Nou. Companiile care deja se află pe marginea prăpastiei pot avea probleme de supravieţuire, mai ales dacă lucrătorii nu se întorc sau guvernul stabileşte noi amânări în reluarea activităţii şi a şcolii.
Compania de cercetare Plenum anticipează o reducere de 2% a creşterii din primul trimestru. „Impactul asupra primului trimestru va fi semnificativ”, a spus Chen Long, analist la Plenum, care îşi bazează pesimismul în parte pe o scădere estimată de 40% a cheltuielilor din Anul Nou Lunar faţă de anul trecut. Conform datelor oficiale, călătoriile cu trenul şi cu avionul as-au redus cu 40% faţă de anul precedent.
Creşterea chineză pentru 2020 era deja prognozată de cei mai mulţi analişti sub cea de anul trecut de 6,1%, la minimul ultimelor trei decenii. Acum, economiştii spun că şi aceste prognoze sunt optimiste.
Vânzările cu amănuntul ar putea creşte cu doar 3% - 4% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comparativ cu 8% creştere anuală din decembrie, potrivit economistului ING Iris Pang.
Şomajul şi inflaţia ar putea sări. Hubei este una dintre cele şase provincii centrale care furnizează o treime din forţa de muncă migrantă a ţării, iar acum mulţi nu pot călători.
Huang Yiping, fost consilier al băncii centrale chineze, avertizează că, dacă doar 5% dintre angajaţii din sectorul de servicii chinez îşi pierd locul de muncă, asta ar însemna 20 de milioane de locuri de muncă.
Goldman Sachs, deşi a recunoscut incertitudinile legate de durata epidemiei, a apreciat că „focarele virale anterioare au dus în mod obişnuit la şocuri scurte şi puternice pentru producţie”, care durează una până la trei luni, cu revenirea la nivelurile anterioare de activitate în următoarele două trimestre. Această modelare, au spus economiştii Goldman, ar reduce creşterea PIB a Chinei pentru anul respectiv la 5,5%, în scădere faţă de prognoza anterioară de 5,9%, în timp ce un o durată mai mare a epidemiei ar putea însemna o scădere la 5% sau sub.
După SARS, care a avut efecte iniţiale grave, economia Chinei a crescut în continuare cu 10% în acel an.
Încă un alt impact vine din inevitabila scădere a numărului de turişti din China, care reprezintă 7% din turiştii din SUA, iar cheltuielile lor sunt mai mari decât oricare alt grup străin, la aproximativ 6.000 de dolari fiecare pentru transport aerian, hoteluri, restaurante şi cumpărături.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe