- Home
- Economic
- VARŞOVIA, (20.01.2015, 14:32)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Wall Street Journal: România şi Polonia încearcă să găsească soluţii pentru debitorii în franci
Guvernele din România şi Polonia încearcă să găsească soluţii la recenta criză a francului elveţian, în contextul în care sute de mii de persoane care s-au împrumutat în franci pentru a-şi cumpăra locuinţe se confruntă cu dificultăţi majore la plata ratelor, relatează Wall Street Journal.
Urmărește
755 afișări
Wall Street Journal: România şi Polonia încearcă să găsească soluţii pentru debitorii în franci (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Atât leul, cât şi zlotul s-au depreciat puternic faţă de franc în urma deciziei băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de 1,2 euro/franc, ratele lunare la creditele ipotecare în franci crescând exponenţial.
Leul a pierdut 19,5% faţă de franc în numai trei şedinţe şi a atins luni un minim absolut de 4,4716 unităţi. În şedinţa de marţi, leul a s-a apreciat cu 0,8%, la 4,4354 unităţi faţă de franc.
Wall Street Journal scrie că premierul Victor Ponta a declarat că este deschis la posibilitatea ca împrumuturile în franci să fie convertite în lei, iar Opoziţia a cerut ajutoare financiare de urgenţă pentru cei afectaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Nici reacţiile din partea autorităţilor poloneze nu s-au lăsat aşteptate, iar membrii Ministerului Finanţelor încearcă să evalueze numărul persoanelor care ar putea intra în default, după ce zlotul polonez s-a depreciat în ultimele zile cu aproximativ 20% faţă de francul elveţian.
Împrumuturile în franci elveţieni au fost populare în România, Polonia şi Ungaria în timpul boom-ului din sectorul imobiliar înregistrat înainte de criza economică şi financiară din 2008, datorită dobânzilor foarte mici, sub cele practicate pentru creditele în moneda locală.
Citeşte şi:
APRECIEREA francului elveţian: Cât vor plăti în plus românii pentru o rată medie de 500-600 de franci
În urma deciziei de săptămâna trecută a Băncii Elveţiei, care a condus la deprecierea monedelor din mai multe state europene, autorităţile din România şi Polonia se tem că multe persoane care au credite în franci nu vor putea plăti ratele la timp şi vor fi executate silit.
Ungaria, care anul trecut a decis convertirea în forinţi a împrumuturilor ipotecare în franci elveţieni, reprezintă o excepţie.
"În situaţia actuală, ar trebui să ne concentrăm pentru a-i ajuta pe cei care nu pot supravieţui, pe cei care ar putea să îşi piardă locuinţele", a declarat pentru Wall Street Journal Jacek Bartkiewicz, membru al consiliului executiv al Băncii Naţionale din Polonia.
Majoritatea celor 566.000 de polonezi care au împrumuturi în franci elveţieni au contractat creditele în 2006-2008, când zlotul se tranzacţiona în jur de 2-2,5 unităţi faţă de franc, în timp ce cursul actual este de 4,26 unităţi.
Deciziile de politică monetară luate în 2011 de banca centrală a Elveţiei în urma declanşării crizei financiare şi economice au dus la scăderea ratelor dobânzilor pentru creditele în valută în Polonia, protejându-i pe cei care s-au împrumutat în franci faţă de deprecierea monedei locale. Însă, în urma eliminării plafonului minim pentru cursul franc/euro, zlotul a scăzut puternic, iar costurile cu împrumuturile au crescut accentuat, în ciuda dobânzilor mici.
Ungaria, care până nu demult era într-o situaţie chiar mai gravă, în contextul în care presiunea pe vânzare a monedei locale a crescut din cauza nivelului ridicat al datoriei externe, a decis să transforme în forinţi împrumuturile în franci, utilizând un curs fix forint/franc, sub cel actual.
Potrivit autorităţilor ungare, mai mulţi oficiali din Polonia şi Croaţia au cerut guvernului din Budapesta detalii în privinţa programului pentru conversia împrumuturilor în franci elveţieni, relatează Wall Street Journal.
Ministrul Finanţelor din Polonia, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marţi conducătorii băncii centrale şi ai băncilor comerciale locale pentru o discuţie pe tema cursului valutar.
În România, Partidul Naţional Liberal a cerut convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, "singura reglementare" care poate ajuta în contextul creşterii francului elveţian.
Premierul Victor Ponta a anunţat că susţine demersul PNL, dar a avertizat că nu poate crea aşteptări nerealiste pentru debitorii în franci elveţieni.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian