Warren Buffett adună numerar şi vinde acţiuni. Se pensionează sau anticipează criza financiară?

Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată suma uriaşă a numerarului disponibil, ceea ce atrage inevitabila întrebare cu privire la anticiparea unei recesiuni, arată analiştii XTB.

Urmărește
2594 afișări
Imaginea articolului Warren Buffett adună numerar şi vinde acţiuni. Se pensionează sau anticipează criza financiară?

La vârsta de 94 de ani, Buffett este în prezent a zecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere în valoare de 143 de miliarde de dolari. Având în vedere că aproximativ 99% din participaţiile sale sunt în Berkshire Hathaway, cel mai longeviv CEO din S&P 500 (54 de ani în funcţie) are tot interesul să conducă această companie cât mai bine.

Buffett este considerat, pe bună dreptate, cel mai bun investitor din toate timpurile, deoarece aproape a dublat performanţa S&P 500 timp de mai multe decenii, iar în ultimii 15 ani a păstrat performanţa foarte aproape de cea a indicelui. Rezultatele în sine nu au adus mari surprize în ceea ce priveşte managementul companiei.

Notabil este faptul că profitul Berkshire a scăzut uşor de la an la an, din cauza uraganelor din SUA. Berkshire Hathaway include şi companii de asigurări care au trebuit să plătească aproximativ o jumătate de miliard USD în timpul uraganului Helene şi în jur de 1,5 miliarde USD în timpul uraganului Milton.

Totuşi, se poate citi printre rânduri un aspect interesant, în sensul că Warren Buffett şi oamenii săi au construit compania şi prin investiţii în alte companii, aceasta fiind una dintre strategiile de creştere de bază, punctează analiştii XTB.

În acest domeniu, însă, rezultatele au evidenţiat câteva aspecte care merită o atenţie suplimentară. Primul se referă la faptul că societatea a continuat să vândă acţiuni Apple. Investiţia în această companie a fost, din punct de vedere istoric, cea mai bună pe care Berkshire a făcut-o vreodată, iar până în urmă cu aproximativ un an, acţiunile Apple reprezentau jumătate din portofoliul de investiţii al companiei.

Berkshire a început să cumpere acţiuni Apple în jurul anului 2016, iar managerii de investiţii Ted Weschler şi Todd Combs au fost iniţiatorii acestei idei. Warren Buffett a început să simpatizeze Apple mai târziu, fiind în spatele deciziei de a îi aloca cea mai mare poziţionare din portofoliul de investiţii Berkshire

Dar Buffett a început treptat să vândă Apple - mai puternic la începutul acestui an, lichidând jumătate din poziţia sa în al doilea trimestru şi continuând această strategie în ultimul trimestru. Poziţia actuală a Apple în portofoliul de investiţii Berkshire este de numai o treime.

Buffett susţine că Apple rămâne cea mai bună afacere din lume, mai bună decât Coca-Cola sau American Express, şi că principalele motive ale vânzării sunt taxele. Cu toate acestea, Buffett a vândut şi alte acţiuni - de exemplu, a scăpat şi de participaţia sa la Bank of America.

Pe scurt, se poate spune că de mai mulţi ani, compania a acumulat numerar care se află în conturi sub formă de obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt. Deşi acestea au în prezent o rată a dobânzii decentă, de aproximativ 4% pe an (compania a câştigat aproximativ 3,5 miliarde USD în dobânzi în ultimul trimestru), valoarea numerarului „parcat” în acest mod a crescut deja la o sumă incredibilă de 325 miliarde USD, explică analiştii XTB.

Aceasta este cu adevărat o valoare fără precedent, drept urmare, se poate spune că Berkshire are în prezent mai mulţi bani în numerar decât în acţiuni. Pentru comparaţie, de exemplu, după deducerea datoriilor din numerar, Apple are 50 de miliarde USD, Google - 70 de miliarde USD, iar Meta - în jur de 20 de miliarde USD. Dacă nu am lua în considerare valoarea datoriilor companiilor, atunci Apple ar avea 156 de miliarde USD, Google 93 de miliarde USD şi Meta 71 de miliarde USD.

Nici adunate, sumele nu depăşesc valoarea numerarului Berkshire. Doar 21 de companii din S&P 500 sunt evaluate la mai mult de 325 de miliarde de dolari. Conform Coinmarket cap, valoarea întregii burse cehe este la nivelul de 32 de miliarde, astfel încât Berkshire ar putea cumpăra toate aceste companii de 10 ori.

Berkshire ar putea cumpăra de două ori bursa poloneză, iar suma dată de 325 de miliarde este valoarea aproximativă a tuturor companiilor din Belgia sau Norvegia. Cu puţin timp în urmă, a avut loc una dintre cele mai mari achiziţii, compania americană Microsoft a cumpărat Activison Blizzard pentru 69 de miliarde USD. Prin urmare, Berkshire ar putea cumpăra această companie de aproape 5 ori. Cu alte cuvinte, indiferent de unghiul din care privim suma, aceasta este uriaşă, punctează analiştii XTB.

În cazul Berkshire, trebuie menţionat un aspect important. O mare parte a activităţii companiei se desfăşoară în industria asigurărilor, unde investeşte banii primiţi din primele de asigurare nu doar în obligaţiuni sigure, ci şi în acţiuni mai riscante.

Esenţial este că, în industria asigurărilor, compania are nevoie de o sumă considerabilă de bani pentru a acoperi eventualele pierderi majore sau evenimente neaşteptate. Aproximativ 30 de miliarde USD ar fi suficienţi pentru aceste scopuri, ceea ce înseamnă că şi în aceste condiţii, suma actuală de 325 de miliarde USD rămâne foarte mare.

Unul dintre motivele acumulării de numerar ar putea fi acela că bursele sunt la niveluri ridicate şi nu le vede ca pe o oportunitate. În ceea ce priveşte evaluarea, acţiunile, în special cele americane, au o performanţă peste medie, ceea ce este remarcabil, având în vedere riscurile geopolitice şi nivelul ratelor de dobândă.

Al doilea motiv ar putea fi faptul că Buffett pregăteşte lichidităţi pentru succesorul său, Greg Abel, şeful de lungă durată al Berkshire Hathaway Energy, o filială a Berkshire. Buffett ar putea dori să-i lase lui Abel o situaţie financiară curată şi fonduri suficiente pentru a începe, dar pentru succesor s-ar putea să fie mai stresantă decizia de investire a celor 325 de miliarde de dolari disponibile.

O altă explicaţie logică ar putea fi legată de impozite, deoarece democraţii discută de mult timp despre creşterea impozitelor pentru companii sau despre un impozit pe profiturile nerealizate, iar Berkshire are profituri uriaşe din acţiunile Apple. Acesta ar putea fi un motiv care stă la baza vânzării.

O altă interpretare ar putea fi aceea potrivit căreia Warren Buffett anticipează o recesiune sau o criză care ar putea duce la scăderea pieţelor bursiere. În trecut, el a dat dovadă de mai multe ori un instinct precis pentru astfel de situaţii, aşteptând cu un pachet mare de numerar până când acţiunile au scăzut semnificativ, pentru a le cumpăra ulterior la preţuri reduse.

De exemplu, în 2008, a acumulat numerar înainte de prăbuşirea pieţei şi, ulterior, a făcut achiziţii semnificative. Deşi Buffett nu a confirmat ipoteza, ultimele sale acţiuni ar putea sugera acest scenariu. Filosofia lui Buffett se bazează pe ideea de a investi constant în indice, de a nu încerca să cronometrezi piaţa şi de a nu paria împotriva Americii. Totuşi, în ultimii ani, el a acţionat contrar acestor principii, adaugă analiştii XTB.

Există încă posibilitatea ca Buffett să greşească, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, de mai multe ori în ultimii ani, când a luat decizii mai puţin inspirate. Una dintre aceste mişcări neinspirate este achiziţionarea de acţiuni ale companiilor aeriene, vânzarea de acţiuni TSMC sau cumpărarea de acţiuni Paramount.

Totuşi, un pachet atât de mare de bani sugerează că Buffett nu vede oportunităţi interesante pe piaţă în acest moment sau că ar putea anticipa apariţia unor probleme economice mai mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici