Warren Buffett, bombardat cu întrebări incomode la adunarea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway

Miliardarul Warren Buffett, supranumit Oracolul din Omaha datorită sfaturilor înţelepte de investiţii pe care le oferă, a fost bombardat cu întrebări incomode la adunarea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway, el muncind mai mult ca de obicei pentru loialitatea acestora.

Urmărește
933 afișări
Imaginea articolului Warren Buffett, bombardat cu întrebări incomode la adunarea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway

Warren Buffett, bombardat cu întrebări incomode la adunarea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Pe lângă întrebările despre investiţii şi pieţe, acţionarii i-au asaltat pe Buffett şi vicepreşedintele Charlie Munger cu întrebări privind relaţia dintre Berkshire cu compania 3G Capital şi investiţiile în IBM şi Coca-Cola, relatează Bloomberg.

Unul dintre acţionari i-a cerut lui Buffett să respingă acuzaţiile că subsidiara Clayton Homes aplică practici agresive de creditare.

Berkshire s-a asociat din 2013 cu 3G Capital, o firmă de investiţii cu birouri în New York şi Brazilia, în trei mari achiziţii, inclusiv a producătorului de ketchup H.J. Heinz.

Buffett, prieten cu co-fondatorul 3G Jorge Paulo Lemann, a declarat anterior că ar dori să facă noi achiziţii împreună cu această companie.

3G, ai cărei fondatori se află între acţionarii care controlează producătorul de bere Anheuser Busch InBev, şi-a creat reputaţia de eficienţă dar şi de lipsă de scrupule, reducând costurile şi numărul de angajaţi la companiile preluate, pentru a mări marja de profit şi a îmbunătăţi performanţele.

Buffett în schimb a fost considerat ca un opozant al concedierilor şi altor reduceri de costuri la companiile deţinute de Berkshire. Asta nu însemnă că subsidiarele Berkshire nu au concediat niciodată angajaţi, dar situaţiile de acest fel au fost relativ rare în istoria de 50 de ani sub conducerea lui Buffett.

Întrebările despre 3G au fost în mare parte dacă filozofia de afaceri a lui Buffett se potriveşte cu cea a companiei respective.

Buffett a explicat că 3G a cumpărat unele companii care aveau un număr considerabil mai mare de angajaţi decât era necesar, iar concedierile au făcut ca acele companii să obţină performanţe deosebit de bune. El a dat ca exemplu rezultatele foarte bune ale lanţului de cafenele Tim Hortons din Canada, cumpărat de Burger King, companie susţinută de 3G, şi cu sprijinul Berkshire.

O altă întrebare legată de 3G a fost dacă, în cazul în care 3G ar conduce Berkshire, grupul format din 80 de subsidiare ar fi supus unui proces de consolidare şi reducere a numărului de angajaţi. Buffett a replicat că ar putea fi unele subsidiare care ar rămâne cu mai puţini angajaţi, dar că în mare subsidiarele companiei sunt conduse eficient.

Liderii Berkshire au mai fost întrebaţi despre rentabilitatea şi perspectivele investiţiilor în acţiuni IBM şi Coca-Cola.

Despre IBM,vicepreşedintele Munger a spus că este o companie uriaşă, care s-a adaptat odată cu industria tehnologiei.

Coca-Cola, ca şi alte companii, trebuie să facă eforturi de adaptare la schimbarea preferinţelor consumatorilor, dar Buffett se aşteaptă ca producătorii de alimente şi băuturi să poată face acest lucru, acesta fiind motivul pentru care a cumpărat în acest an, împreună cu 3G, grupul Kraft Foods, pentru a-l uni cu Heinz.

Pe parcursul a cinci decenii, Berkshire a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, cu operaţiuni care includ de la asigurări şi până la căi ferate. Berkshire mai deţine acţiuni în valoare de circa 110 miliarde de dolari, peste jumătate din portofoliu fiind investit în titluri IBM, Coca-Cola, Wells Fargo şi American Express.

Buffett, în vârstă de 84 de ani, a fost în ultimele decenii eroul acţionarilor, care au ajuns extrem de bogaţi pe măsură ce preţul acţiunilor Berkshire a crescut. Miliardarul este urmărit cu atenţie şi de sute de manageri de fonduri, care îi analizează mesajele şi comentariile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici