„Suntem pe cale să formulăm o garanţie pentru un împrumut de un miliard de dolari”, a declarat Kerry, adăugând că „europenii se gândesc la 1,5 miliarde de dolari” garanţie pentru un împrumut acordat acestei ţări în plină criză politică şi economică.
Totuşi, potenţialii donatori, printre care UE şi FMI, s-au abţinut la începutul săptămânii să se pronunţe asupra modalităţilor de ajutorare a Ucrainei.
„Prioritatea numărul unu este formarea unui nou Guvern (…). Prioritatea numărul doi sunt reformele (…), iar prioritatea numărul trei este FMI”, a afirmat Kerry.
El a subliniat, de asemenea, că „orice intervenţie militară care ar încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei ar fi o eroare gravă”.
Anterior, Casa Albă i-a îndemnat pe „actorii externi” să se abţină de la orice „provocare” în criza din Ucraina, făcând aluzie la acţiunile Rusiei, care a anunţat măsuri mulitare în regiune.
„Pentru un stat care s-a exprimat atât de fecvent şi cu fermitate împotriva unei intervenţii străine în Libia, Siria şi în alte ţări, este foarte important să ţină cont de aceste avertismente” în cazul Ucrainei, a adăugat Kerry, referindu-se la Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei, în apropiere de Ucraina, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Şoigu a anunţat, de asemenea, consolidarea protecţiei flotei ruse în portul din Sevastopol, situat în Crimeea, unde au loc maniefstaţii pro şi contra autorităţilor centrale.
Secretarul de Stat al Statelor Unite a cerut Rusiei să respecte „promisiunea” păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor separatiste din Crimeea.
„Noi spunem clar că toate ţările trebuie să respecte integritatea teritorială, suveranitatea Ucrainei. Rusia a promis acest lucru şi credem că este important ca Rusia să îşi respecte promisiunea”, a spus Kerry.
Şeful diplomaţiei americane a negat că ţara sa s-ar implica în afacerile interne ale Ucrainei sau că ar căuta o confruntare cu Rusia în această criză. „Nu avem nevoie acum să ne implicăm într-o confruntare de tipul Războiului Rece”, a subliniat Kerry.
„Cheia în această criză este să oferim poporului ucrainean spaţiul în care să poată lua decizii privind drumul pe care trebuie să meargă”, a insistat Kerry.