Windows va fi compatibil şi cu tehnologia ARM. Microsoft se îndepărtează pentru prima dată de Intel

Microsoft s-a îndepărtat pentru prima dată semnificativ de alianţa tradiţională cu Intel, anunţând că va dezvolta sisteme de operare compatibile şi cu platforma ARM, pentru a face faţă competiţiei pe piaţa explozivă a gadget-urilor mobile.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Windows va fi compatibil şi cu tehnologia ARM. Microsoft se îndepărtează pentru prima dată de Intel

Windows va fi compatibil şi cu tehnologia ARM. Microsoft se îndepărtează pentru prima dată de Intel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Microsoft a anunţat, la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, că dezvoltă un sistem de operare Windows compatibil cu chip-urile proiectate de compania britanică ARM Holdings, producătorul dominant de procesoare pentru smartphone-uri şi tablete.

Tehnologia ARM vizează generarea unui nivel acceptabil de performanţă cu un consum de energie cât mai redus, ţintind dezvoltarea de chip-uri ideale pentru gadget-uri mobile. Tehnologia "tradiţională" x86, care stă la baza procesoarelor Intel şi AMD, domină, alături de sistemele de operare Windows, istoria computerului modern.

Odată cu creşterea popularităţii smartphone-urilor şi tabletelor, ARM Holdings a devenit unul dintre cei mai mari producători de chip-uri la nivel global şi un concurent puternic al gigantului Intel.

Microsoft, care a ratat explozia pieţei smartphone-urilor şi tabletelor, încearcă acum să convingă că poate rămâne o forţă dominantă în industria IT odată cu migrarea către mobilitate şi decăderea PC-ului ca element central al lumii informatice.

"Orice fel de computer ai folosi, acum sau în viitor, Windows va fi acolo. Windows va fi pe orice tip de gadget, fără compromisuri", a spus directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, în discursul susţinut la Las Vegas în faţa unei săli de conferinţe pline.

Investitorii şi analiştii nu sunt însă convinşi că Microsoft poate face faţă sistemelor de operare şi gadget-urilor promovate de companii ca Apple şi Google, ale căror produse mobile au modelat deja piaţa şi au creat aşteptări ridicate.

Lipsa unei strategii coerente din partea Microsoft în privinţa tabletelor a afectat anul trecut preţul acţiunilor companiei, care continuă să se tranzacţioneze la aproximativ acelaşi nivel ca acum opt ani.

Pe de altă parte, decizia Microsoft de a integra Windows cu ARM este o nouă victorie importantă pentru compania britanică. ARM Holdings a anunţat miercuri că şi Nvidia, unul dintre cei doi mari producători de chip-uri grafice, va crea procesoare centrale bazate pe arhitectura ARM.

Microsoft nu a oferit o perioadă de referinţă pentru lansarea primei variante de Windows care suportă ARM, însă şeful diviziei Windows, Steven Sinofsky, a afirmat că de obicei se ţinteşte o fereastră de 24-36 de luni între două versiuni consecutive ale sistemului de operare. Astfel, produsul ar putea fi lansat între octombrie 2011 şi octombrie 2012.

Potrivit acestui grafic, primele tablete Windows ARM capabile să concureze direct cu iPad şi alte produse aflate deja pe piaţă ar putea întârzia încă u an.

Compania de cercetare de piaţă Gartner anticipează că vânzările de smartphone-uri se vor tripla până în 2014, la 851 milioane de unităţi pe an, iar piaţa tabletelor va creşte de şapte ori până în 2013, la 150 milioane de unităţi. Spre comparaţie, vânzările de PC-uri ar urma să crească cu circa 15% în acest an şi să ajungă la 610 milioane de unităţi până în 2014, potrivit Gartner. Compania estimează că tabletele vor înlocui circa 10% din PC-uri în următorii patru ani.

Windows Phone 7 suportă deja tehnologia ARM, însă este o platformă dezvoltată pentru telefoane mobile şi nu reprezintă principalul sistem de operare al Microsoft.

Companii precum Samsung, Dell şi Asustek au anunţat deja pentru acest an tablete bazate pe Windows 7, principalul produs al Microsoft.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici