- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Wirom: Preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să urce cu 25% în acest an
Preţurile reglementate la gaze către populaţie ar trebui să urce cu 25% în acest an, pentru că în prezent sunt foarte mici, iar furnizorii vând în pierdere, dar autorităţile nu vor majora tarifele pentru că este an electoral, spune un reprezentant al Wirom Gas România.
Wirom: Preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să urce cu 25% în acest an (Imagine: Mediafax Foto)
"Cu siguranţă este de aşteptat o creştere cu 25% a preţului gazelor către consumatorul final. Preţul de import depăşeşte 400 dolari pe 1.000 metri cubi, iar până la finele anului va urca, potrivit estimărilor, la circa 500 dolari", a declarat, marţi, directorul executiv comercial al Wirom, Illo Vogelhaupt.
El a adăugat că Wirom vinde gaze în pierdere în prezent, din cauza preţurilor reglementate foarte mici, situaţie reclamată şi de cei doi mari distribuitori Distrigaz Sud şi E.ON Gaz Distribuţie. Cei doi mari distribuitori au cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei creşterea preţurilor cu până la 20% la 1 iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Preţul reglementat al gazelor nu a crescut deloc în ultimele nouă luni. Luăm împrumuturi de la bănci ca să plătim în avans gazele. Guvernul amână problema gazelor şi nu vedem o soluţie în acest an. Dar, cu cât amâni şi ignori o problemă, ea va deveni mai mare până când nu o mai poţi rezolva", a spus Vogelhaupt.
Potrivit acestuia, rata reglementată de recuperare a investiţiilor a scăzut de la 11,7% la 8,6%, ceea ce ar putea descuraja investiţiile, necesare în România.
"Va fi dificil, în condiţiile în care profitabilitatea scade, de găsit investitori. România este în competiţie cu alte ţări, iar dacă reglementările nu sunt avantajoase investitorii s-ar putea orienta în alte părţi", a spus Vogelhaupt.
Unul dintre riscurile menţinerii preţului reglementat al gazelor la un nivel scăzut este pierderea de către furnizori a clienţilor eligibili şi trecerea acestora în regim reglementat, pentru că preţurile de pe piaţa concurenţială (liberă, unde preţurile sunt negociate de client direct cu furnizorul) nu pot fi mai mici decât cele reglementate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE