- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
WSJ: Marile companii petroliere şi băncile de pe Wall Street au oprit tranzacţiile cu ţiţei libian
Marile companii petroliere şi băncile de pe Wall Street au oprit tranzacţiile cu ţiţei libian, în cadrul sancţiunilor împotriva acestei ţări, iar situaţia ameninţă cu blocarea exporturilor statului nord-african şi susţine creşterea cotaţiei petrolului, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Grupul financiar Morgan Stanley, care cumpără petrol libian pentru clienţii săi, a oprit achiziţiile din cauza sancţiunilor adoptate în februarie, potrivit unei surse apropiate situaţiei. ConocoPhillips a anunţat că nu exportă cantitatea de 46.000 de barili/zi care o produce în mod normal în Libia. Exxon Mobil a anunţat că respectă, de asemenea, sancţiunile impuse Libiei, în timp ce o sursă apropiată BP a declarat că grupul britanic nu derulează noi tranzacţii comerciale cu Libia.
Aceste decizii cresc presiunea asupra unei pieţe petroliere deja volatile, riscând să determine noi creşteri ale preţurilor combustibililor la nivel global. Petrolul se tranzacţionează la maximul ultimilor doi ani şi jumătate în contextul protestelor antiguvernamentale din Orientul Mijlociu, iar temerile că perturbarea livrărilor s-ar putea extinde din Libia la producători mai mari, ca Arabia Saudită sau Iran sunt în creştere, potrivit cotidianului american.
Preţurile benzinei au crescut săptămâna trecută în SUA cu 4,1%, la 3,52 dolari pe galon (aproximativ 3,8 litri), maximul din septembrie 2008. La începutul anului un galon de benzină costa în SUA trei dolari.
Producţia normală de 1,6 milioane de barili de petrol pe zi a scăzut cu aproximativ două treimi de la declanşarea, în februarie, a revoltei împotriva regimului condus de colonelul Moammar Gadhafi. Statul libian a pierdut astfel venituri de peste 100 de milioane de dolari zilnic.
"Ar putea fi nevoie de câteva luni pentru ca acestă situaţie să ajungă la final. Din această cauză piaţa este mai vulnerabilă la oriece eventuale perturbări în privinţa aprovizionării", a afirmat Peter Donovan, preşedinte al firmei de brokeraj Vantage Trading, cu activităţi în sectorul petrolier.
Contractele futures pentru petrol au crescut cu 25% în ultimele trei săptămâni, stârnind temeri că majorarea costurilor va deveni în curând o povară pentru economia americană.
Italia, Franţa, China, Germania şi Spania sunt cei mai importanţi cumpărători de ţiţei libian, potrivit datelor Departamentului Energiei din SUA, iar o parte a rafinăriilor din aceste state vor trebui să găsească noi surse de aprovizionare, contribuind astfel la avansul cotaţiei pe piaţa internaţională, notează WSJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO